[9n] POLO 1,4TDi 2002r. - padają sprężarki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pablojablo
Newbie
Newbie

[9n] POLO 1,4TDi 2002r. - padają sprężarki

Post autor: pablojablo »

Witam
Mam problem z układem klimatyzacji. Klima przestała działać dwa miesiące temu. Zaprowadziłem do warsztatu i pierwsza diagnoza - padnięta sprężarka.
Koło sprężarki przycina się jakby w środku sprężarki coś w pewnym położeniu się przyblokowywało.
Pan wymienił sprężarkę na nową i klima działała przez 2-3 dni. Po ponownym zaprowadzeniu do mechanika kolejna diagnoza - padnięta sprężarka.
Sprężarka zachowuje się identycznie jak pierwsza. Koło sprężarki nie obraca się płynnie -przycina się w pewnym położeniu koła.
Mechanik ponownie wymienił sprężarkę i klimatyzacja znowu działała 2-3dni.
Po ponownym zaprowadzeniu do mechanika taka sama diagnoza -padnięta sprężarka.
Pan mechanik nie ma już pomysłu co może być nie tak z układem, że te sprężarki padają. Nie chce już się podjąć wymiany kolejnej sprężarki.
Może miał ktoś podobny przypadek z klimatyzacją?
Może ma ktoś większe doświadczenie i może wie w czym może być problem? Co można jeszcze sprawdzić aby znaleźć usterkę?
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

Nie jestem pewien czy dobrze mowie ale czy pan mechanik napełnił układ klimatyzacji czynnikiem z olejem który ma smarować sprężarke? jeśli nie, to pewnie się zatarla. ale nie jestem pewien czy w 9N dokładnie taki jest układ więc trzeba poczekać aż ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
p
pablojablo
Newbie
Newbie

Tak Pan mechanik generalnie zajmuje się tylko klimatyzacjami i napełnił sprężarkę czynnikiem z olejem.
Niestety problem go przerósł - mówi o tym otwarcie i nie wie co jest przyczyną padania tych sprężarek.
Awatar użytkownika
konikks
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: konikks »

Przed wymianą sprężarki uklad klimatyzacji powinno się wyczyścić. Prawdopodobnie brud w skraplaczu/wymienniku/wężach powoduje zacieranie się wnętrza sprężarek. Może da się wypłukać.
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Druga sprawa to zalanie samej sprężarki na stole przed montażem odpowiednią ilością oleju jak i potem całego całego układu. Niestety nie ma miarki oleju jak też jak sprawdzić ile oleju jest w układzie. Szacuje się jedynie jego ilość. Do sprężarki daje się na wagę podobnie przy wymianie osuszacza czy skraplacza (chłodnicy). Olej chroni sprężarkę przed zatarciem. Za mała ilość zaciera się sprężarka. Za duża powoduje spadek wydajności klimy (olej nie podlega procesowi skraplania i parowania i tylko powoduje straty straty mocy w układzie).
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
konikks
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: konikks »

Reasumując zmień mechanika bo kompresory w okolicy się skończą...
p
pablojablo
Newbie
Newbie

Dziękuję za odpowiedzi. Myślę że sprezarka była zatarta i opilki poszły w układ i zacieraly kolejne sprężarki. Teraz już naprawa jest chyba nieopłacalne. Dzwoniłem do innego mechanika i naprawa tego z wymiana sprezarki, osuszacza, zaworu rozpreznego i przeplukanie całego układu to koszt rzędu 3000zl. Polowa wartości auta:(
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

WOW. Chyba w nowym Passacie taka cena może być. A nie w nastoletnim Polo. Zawór rozprężny do 30-50 PLN. Osuszacz 100 PLN. Nie powinno to kosztować więcej niż 1000 PLN.
p
pablojablo
Newbie
Newbie

Dochodzi do tego jeszcze sprężarka - nowa w okolicach 900-1000zł + przepłukanie układu + koszt wymiany tych części +napełnienie i sprawdzenie wszystkiego
Chyba że może znacie/ macie kogoś godnego polecenie kto naprawdę zna się na temacie i kto zrobiłby to w przystępnej cenie?
Pochodzę z okolic Warszawy.
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

pablojablo jakić dziwny ten Twój spec od klimatyzacji :grin: skoro pozwala zajechac kolejną z rzędu spręzarkę :angry2:
zasugerowałbym mu partycypacje w cenie zakupu następnego kompresora :angry: pewnie Wołga85 ma rację
http://ant-auto.supermechanik.pl/
spróbuj tu,zadzwoń,wytłumaczy ci co Twój majster robi nie tak,regenerowana sprezarka z gwarancją u niego ok 600 zł
p
pablojablo
Newbie
Newbie

No właśnie u tego Pana autko było i Pan już chyba się zniechęcił do mojego autka i wolał oddać pieniążki. Podziwiam podejście Pana mechanika gdyż zachował się bardzo uczciwie ale Klimka nadal nie działa. Nie wiem czy nie był świadom ze ta sprężarka się zatarla i trzeba wszystko wymieniać czy po prostu w natłoku pracy gdzieś mu to umknęło - ciężko powiedzieć. Odniosłem wrażenie ze raczej na klimatyzacji sie zna.
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Można kupić też cały zestaw z angola wymienić osuszacz i ma śmigać.
Lenistwo drogą do postępu
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”