Witam!
Mam problem z Polo 1.0 96r., chodzi o to że odpala normalnie natomiast po rozgrzaniu szarpie i gaśnie oraz miga kontrolka ciśnienia oleju byłem u dwóch mechaników którzy twierdzą że wszystko jest wymienione a poprawy nie ma, czytałem gdzieś że może być wymieniony nie oryginalny czujnik i problem będzie ale szczerze mówiąc jestem laikiem dlatego może ktoś mnie ukierunkuje co to może być?
Rozumiem że mechanicy sprawdzili czy jest prawidłowe ciśnienie oleju? Kiedy wymieniałeś filtr oleju i sam olej. Jakość filtra oleju też ma znaczenie. Przyczyn szarpania i gaśnięcia po rozgrzaniu może być "multum", od niesprawnej cewki po kable zapłonowe, sondę lambda, świece zapłonowe, brudna przepustnica itp. Podepnij autko pod VAG i sprawdź błędy najpierw.
[quote=""Grzela300""]Rozumiem że mechanicy sprawdzili czy jest prawidłowe ciśnienie oleju? Kiedy wymieniałeś filtr oleju i sam olej. Jakość filtra oleju też ma znaczenie. Przyczyn szarpania i gaśnięcia po rozgrzaniu może być "multum", od niesprawnej cewki po kable zapłonowe, sondę lambda, świece zapłonowe, brudna przepustnica itp. Podepnij autko pod VAG i sprawdź błędy najpierw.[/quote]
Czy sprawdzili ciśnienie niewiem, zapytam natomiast olej wymieniany w tym tygodniu GM 10W/40 filtr oleju pod koniec roku teraz nie pytałem czy wymienili, kable wymienione,świece też, zaznacze że pod korkiem zbiera się maź jak masło niewiem czy ma to znaczenie
Jeszcze podbije temat może ktoś zareaguje, dzisiaj postanowiłem sprawdzić jakie ma objawy samochód gdyż żona nim jeździ, odpaliłem za pierwszym razem zgasł, drugi raz już zapalił rozgrzałem go do 90 stopni i zaczęła zapalać się kontrolka ciśnienia oleju, zacząłem go mocno gazować i kopci jak szalony wypluwał pełno sadzy, postanowiłem się przejechać i dając gazu zaczął się dusić i szarpać ledwie dojechałem. Pomóżcie proszę!
Dalej nie wiadomo jakie jest ciśnienie oleju. Jeśli kopci jak szalony, brakuje mi mocy i szarpie to pewnie czeka Cię remont silnika niestety. Jeżeli zapaliła się kontrolka smarowania to masz zbyt niskie ciśnienie w układzie smarowania. Pompa, panewki, zapchany smok, zły olej i zawalony filtr oleju.. Tu szukałbym przyczyny. Skutki już masz. Kopci, brakuje mu mocy. Jaki masz przebieg?
[quote=""kuba90876""]Dalej nie wiadomo jakie jest ciśnienie oleju. Jeśli kopci jak szalony, brakuje mi mocy i szarpie to pewnie czeka Cię remont silnika niestety. Jeżeli zapaliła się kontrolka smarowania to masz zbyt niskie ciśnienie w układzie smarowania. Pompa, panewki, zapchany smok, zły olej i zawalony filtr oleju.. Tu szukałbym przyczyny. Skutki już masz. Kopci, brakuje mu mocy. Jaki masz przebieg?[/quote]
Co do ciśnienia oleju dam jutro odpowiedź, zastanawia mnie ten smok bo już o tym słyszałem jak się do niego dostać jakiś schemat bym poprosił najlepiej zdjęcia, pompa, filtr były wymieniane (olej GM 10W/40), a i jeszcze najlepiej prosiłbym zdjęcia lub porade jak sprawdzić panewki. Przebieg: 202354
Wracając do tematu, pytałem dzisiaj mechanika czy sprawdzał ciśnienie oleju i odpowiedział że na zimnym jest na ciepłym już nie, drążąc temat stwierdził że trzeba by wymienić pompe, może tak być?
moze i tak napisalem bo macher ktory robil go jako pierwszy tak stwierdzil. Teraz wiem do wymiany byla pompa ale kazal jezdzic tak i niestety musialem zainwestowac w wymiane silnika. Zamykam temat