[6n] Wentylator od chłodnicy się nie włącza?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bolo127
Newbie
Newbie

[6n] Wentylator od chłodnicy się nie włącza?

Post autor: bolo127 »

Witam specjalnie zarejestrowałem się na tym forum ponieważ od miesiąca zauważyłem że wentylator od chłodnicy się nie włącza.
Auto zakupione lekko miesiąc temu polo III 1.6 1995r.
Kontrolka na zegarach pokazuję albo najmniejszą wartość czyli 70C jak jest zimny albo jak już silnik jest bardzo gracy równo w połowie to chyba 90C tak jak by na połowie kończyła się skala!
Mimo gorącego silnika i chłodnicy wentylator się nie włącza nie wiem co jest nie znam się za bardzo na samochodach ale musiałem zakupić coś taniego żeby dojechać do pracy i mamę od czasu do czasu zawieść do lekarza albo na zakupy.
Sprawdziłem bezpieczniki wszystkie sprawne natomiast nie ruszałem tych dużych kwadratowych.
Sprawdziłem też wentylator na krótko działa więc nie jest uszkodzony.
Znalazłem też dwa czujniki zamieszczam na foto jeśli to nie są czujniki to proszę mnie poprawić.
Link do fotek:
http://tufotki.pl/fAJYy

Co powinienem teraz sprawdzić lub wymienić?
Ostatnio zmieniony 25 maja 2016, 13:52 przez bolo127, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Nic nie sprawdzaj i nic nie wymieniaj. Przed napisaniem kolejnego tematu zapoznaj się z regulaminem forum - ustrzeże Cię to przed zamieszczaniem przez moderatorów Twoich tematów w śmietniku. A co do meritum sprawy. Skoro silnik nagrzewa się do 90 st. C to nie ma potrzeby, żeby wentylator chłodnicy się włączał. Skala na pewno na połowie się nie kończy. Z tego co piszesz wszystko jest w porządku. Termostat masz sprawny (silnik nagrzewa się do prawidłowej temperatury 90 st. C). Wentylator też sprawdziłeś na krótko i działa. Myślę, że przy upałach i stojąc w korkach na pewno wentylator się włączy.
b
bolo127
Newbie
Newbie

Post autor: bolo127 »

Właśnie wczoraj było dosyć ciepło i stałem w korkach jak zaparkowałem na podwórku to silnik z otwartą maską ze 3 godziny stygł!
Więc nie wiem czy to normalne.Jeśli chodzi o pomoc to juz sobie sam poradzę załatwiłem sobie książkę sam naprawiam do POLO od 1994 do 2001r i tam jest napisane żeby sprawdzić wyłącznik termostatyczny w chłodnicy jeśli jest właśnie taki problem jak ja mam.
Za radę nic nie rób to ja dziękuje nie chcę żeby za głupi czujnik temperatury który kosztuję 30zł poleciała mi uszczelka albo silnik zarąbać.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

To że silnik stygnie 3 godziny w upale to bardzo normalne. Do tej pory to co napisałeś wskazuje, że nic złego z twoim silnikiem się nie dzieje. A skoro wszystko jest w porządku to po co to ruszać. Mam wrażenie, że szukasz dziury w całym. Nawet jak wymienisz cały układ chłodzenia na nowy to przy 90 st. C wentylator chłodnicy się nie włączy.
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Jaki masz wlany płyn chłodniczy? Na zdjęciach nie widać dokładnie zbiorniczka. Bezbarwny? Czy to zwykła woda....Tak jak ci napisał adek1983, gdybyś miał uszkodzony cały czas zamknięty termostat to w takie upały wywaliłoby momentalnie płyn ze zbiorniczka a temperatura doszłaby w czerwone pole na wskaźniku. Chyba że uszkodzony termostat jest cały czas otwarty i układ chłodzenia pracuje cały czas na otwartym obiegu.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

[quote="Grzela300"]Chyba że uszkodzony termostat jest cały czas otwarty i układ chłodzenia pracuje cały czas na otwartym obiegu[/quote]
Nawet na otwartym cały czas termostacie wentylator powinien się załączyć gdy temperatura przekroczy 90 stopni.

Pamiętam jak u siebie również zastanawiałem się czy wentylator się włączy i też długo na to czekałem aż pewnego dnia,jeszcze nie było takich upałów jak w ostatnie dni. Ale włączył się tuż pod garażem (prawie wcale go nie słychać jak pracuje) i raz po wjechaniu do garażu się załączył.

Może walnięty jest jakiś czujnik odpowiedzialny za włączenie wentylatora. Może dało by się to sprawdzić podpinając pod kompa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”