[6n2]sprzęgło

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Gallo
Raczkujący
Raczkujący

[6n2]sprzęgło

Post autor: Gallo »

Mam taki problem. 20 tyś km temu wymieniałem sprzęgło na valeo. Od pewnego czasu mam problem z wrzucaniem i wysprzęglaniem biegów. Dzieje się tak głównie kiedy jest dość wysoka temperatura na zewnątrz. Sprzęgło jeszcze jest, nie skończyło się. Co może być problemem? Linka, samoregulator czy coś ze skrzynią? Ktoś miał taki problem?
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Linka sprzęgła oryginalna czy jakiś zamiennik? Mogło być tak że mechanik przy montażu lub demontażu uszkodził samo-regulator na lince sprzęgła.
Awatar użytkownika
Gallo
Raczkujący
Raczkujący

Linka oryginalna jest. Najdziwniejsze jest dla mnie to, że tylko jak jest ciepło się tak dzieje. Wczoraj, 27 stopni na zewnątrz, godz. 16, problemy, postał na parkingu jazda po godzinie 23, zero problemów, dziś podobnie...
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Szkoda że przy kompletnej wymianie sprzęgła nie wymieniłeś też kompletu tulejek w skrzyni biegów. Z tego co opisujesz to albo uszkodzona linka (moim zdaniem mało prawdopodobne bo na "zimno" nie masz problemów) lub zużyta tuleja prowadząca łożysko oporowe, własnie daje to taki efekt po rozgrzaniu elementów. Trzeba też po prostu obejrzeć elementy wybierania biegów, zwłaszcza ten plastik łącznik 6N0 711 575A i czop kulisty 6N0 711 608A, często albo ten plastik łącznik i czop jest zużyty i powoduje problem z biegami jak ma już spory luz. Niech po prostu mechanik obejrzy cały mechanizm wybierania biegów czy jest dobrze zamontowany i wyregulowany.
Awatar użytkownika
Gallo
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki za pomoc i wskazówki, na pewno wszystko sprawdzę co napisałeś ;-)
k
k_jakub
Newbie
Newbie

Post autor: k_jakub »

Ja bym jeszcze profilaktycznie sprawdził poziom oleju w skrzyni biegów :acute:
Awatar użytkownika
Gallo
Raczkujący
Raczkujący

[quote="Grzela300"]Linka sprzęgła oryginalna czy jakiś zamiennik? Mogło być tak że mechanik przy montażu lub demontażu uszkodził samo-regulator na lince sprzęgła.[/quote]

Przyczyną okazała się linka i ten samoregulator :D już chyba ze starości nie wytrzymała, olej w normie, ten czop też jest w dobrym stanie ;-) Dzięki bardzo
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”