Czołem,
jest mi ktoś w stanie powiedzieć, poradzić co możnaby zrobić w dieslu żeby dodać mu mocy, czy cokolwiek takiego? Jestem mega zielony w takich sprawach i proszę o pomoc
Witam,po pierwsze albo uzupełnij profil jaki masz silnik albo napisz w poście,bo nie wiadomo o czym gadamy,a po drugie przejrzyj forum,jest kilka tematów o tuningu Diesla. Ale skoro już założyłeś temat to tak na szybkiego;jeśli masz 1.9 TDI to bez problemu i większych nakładów możesz podnieść w nim moc,jeśli masz 1.9 SDI to jest jak jest i nic tu za bardzo nie zrobisz.
W wielkim skrócie - nieopłacalne jest tuningowanie tego silnika, chyba że masz za dużo pieniędzy. Konsensus zwykle kończy się tak - jak chcesz więcej mocy to sprzedaj auto i kup mocniejsze. Ewentualnie swap na inny silnik ale też bardzo duże koszty. Pozostało cieszyć się, że masz "niezniszczalny" silnik i jeździć.
Jak bardzo się upierasz to w profesjonalnej firmie tuningowej uzyskają max 15KM więcej,koszt ok 1000zł z hamownią. Lub zakup tzw Box-a za ok 200-300zł i uzyskasz max 7-10KM. Czy warto oceń sam. Więcej w tym silniku uzyskać się nie da,nie ma turbo i przy większym podniesieniu mocy (dawki paliwa) będzie mocno dymił. To są b.dobre starej konstrukcji diesle które były konstruowane na duże przebiegi,1mln. km to dla niego osiągalny przebieg,jednak mocą one nie grzeszą i z tym trzeba się pogodzić.