Chciałbym się Was poradzić. Od pewnego czasu świeci się na desce rozdzielczej kontrolka poduszek. Byłem u dwóch mechaników, u jednego elektromechanika notabene tylko straciłem kasę i jeszcze kilka zniszczeń poczynił przy rozbieraniu osłony deski i tunelu środkowego, ale nieważne. U drugiego nie podjęli się zadania, bo powiedziałem o tym przy okazji wymiany elementów zawieszenia, a musiałby się elektryk tym zająć, którego nie było. Podłączając się do kompa podobno nie ma komunikacji ze sterownikiem airbag. Ten pierwszy elektromechanik był jeszcze u jakiegoś gościa, który wgrał nowy soft do sterownika, ale kontrolka jak się świeciła, tak się świeci. Gość jeszcze przebąkiwał, że może to być coś komputerem auta, ale nie ufam mu w sumie.
Samochód Polo 6N2, 1.4 16V AUA 75 KM. Symbol sterownika airbag - 6Q0 909 605 A. Proszę o porady, bo nie wiem co mam zrobić? Może kupić sterownik z alledrogo i dać go do podłączenia ?
Zapewne nie masz kabla i VAGa aby samemu to dokładnie sprawdzić. Kabel nie jest drogi a zamiast VAGa można użyć programu DeltaScan . Jeśli jesteś pewien że masz poduszkę bo nigdy nie wystrzeliła proponuję odkręcić osłonę kierownicy i tam masz taśmę od poduchy. Zdejm klemę minusową i odepnij wtyczkę i wepnij.Podłącz klemę. Po tym przydało by się odpalić VAGa (DeltaScan) i skasować błąd poduchy. Jak to nie pomoże warto było by się przyjrzeć taśmie która kończy się w poduszce kierownicy. Również proponuję zdjąć klemę minusową i odpiąć poduchę z kierownicy i ocenić stan taśmy. Być może to ona stwarza te problemy. Jak zdjąć poduchę masz tu: https://www.youtube.com/watch?v=zZjGp-8fn3o
Zrobię to sam jeśli kupię kabel do laptopa, ściągne program i spróbuję dalej jak na forum Toledo ? Chodzi mi o to czy muszę wyjmować sterownik airbag i coś bardzie skomplikowanego robić niż podpinać się do kompa samochodu ? Albo jeśli ktoś ma namiar do dobrego elektromechanika w Cz-wie lub okolicach (ew. śląsk) ? Żal mi oddawać samochód do partaczy, którzy naciągają na kasę.
kup kabelek od viakena, podłącz i sprawdź co za błąd. Wtedy będzie można myśleć czy oddawać samochód do "specjalisty" czy może sam jesteś w stanie poradzić sobie (bo może być to jakaś pierdoła)
m4d4g4sk4r: Dwóch specjalistów mówiło mi, że po podłączeniu pod kompa jest brak komunikacji ze sterownikiem airbag. Mam bardzo proste urządzenie z allegro za 60 zł do kasowania i przeglądania błędów check engine, ale nie można zobaczyć błędu airbag i go skasować.
Pomyślę co robić i dam znać jak rozwiązałem problem.
Oddałem samochód do elektromechanika. Próbowałem łączyć się kablem ze sterownikiem airbag za pomocą programu z opisu z forum toledo, ale bez skutku. Dam znać co i jak zostało zrobione (lub nie zrobione .
Oddałem we wtorek do elektryka i przeprogramował na stole sterownik i kontrolka airbag wyskoczyła po kilkunastu metrach od odbioru samochodu. Wczoraj reklamowałem i chłopaki dzisiaj wymienili licznik na inny, bo podobno tam jest szyna CAN (mogłem coś przekręcić) i na razie jest OK. Kazali pojeździć z tydzień lub więcej, poszukać licznika na alledrogo (bo ten obecny jest do 5 tys. obrotów, pewnie z diesla) i wymienią na właściwy. Tyle na razie w tym temacie. Jeśli się coś zmieni to dam znać. Jeśli macie jakie sugestie, spostrzeżenia, uwagi dajcie znać.