Witam polo 1.9 TDI 03r. ATD . zamierzam zabrać się za wymianę turbiny. Ma ktoś jakieś wskazówką albo rady? Czy cos oprócz nowego turbo będzie potrzebne? Jakieś uszczelki? Czy nową turbinę trzeba jakoś dostrajac czy po zamontowaniu można latać ? Z gory dzięki.
Mam ten sam silnik w octavii i jestem już 2 lata po wymianie turbo. Turbo wychodzi/wchodzi dołem. Mocowane jest na kolektorze wydechowym i podparta jest jeszcze muszla gorąca turbo do bloku silnika taką rozśmianą blaszką. Bez niej po pewnym czasie pęka kolektor przy muszli gorącej. Druga sprawa to nowa uszczelka do spływu oleju. Jak będziesz miał nowe turbo zwróć uwagę na luz łączenia sztangi z dźwignią geo u mnie jest luz 1 mm i przy 140 Km/h czasem lubi dać notlauf i czuć że jest problem że sterowaniem w logach wychodzi przeładowanie i zaraz niedoładowanie potem pofaluje i się uspokaja wykres doładowania. ATD miało dwa typy turbin starą i nową. Zmiana chyba była w 2004 roku i nowe turbo ma inaczej mocowaną blaszkę podpierającą muszlę gorącą i jak dostaniesz nowsze turbo bo starego nie mają wystarczy skoczyć do aso i za 30 PLN dokupisz ją i poskładasz bez problemów.