[6n2] Chip tuning 1.4 TDI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

jhosef kreseczki ładnie podciągnięte, i nie przeładowane na dole :good: Przy 225 momentu to już przyjemnie musi śmigać :)
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
gulczas783
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gulczas783 »

Kilka miesięcy temu też chip'owałem swoje 1.4 TDI AMF przy przebiegu chyba 228 tys. I powiem tam: różnica jest dość spora i to przy momencie i mocy jaka się utrzymuje w zakresie 2000-4100 (odcinka). Teraz już nie mam problemu z wyprzedzaniem szczególnie po wymianie sprzęgła na SACHS. Jeśli chodzi o spalanie to może wzrosło nieznacznie (nie zauważyłem różnicy). Niestety nie posiadam wykresu wykresu.

Mam jeszcze pytanie czy ktoś może jeszcze tuningował mechanicznie ten silnik? Jeśli tak to proszę napisać.
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Gaweł »

Kolejnym krokiem aby zwiększyć moc jest zmiana turbiny na tą ze zmienną geometrią z A2 90KM ATL tylko jest to nieopłacalne i nigdy nie dorównasz elastycznością 1.9TDI. Więc taniej będzie zmienić auto.
Obrazek
m
mates86
Konkretnie zainteresowany

Post autor: mates86 »

Ale zrobić SWAPA:-)
Awatar użytkownika
gulczas783
Zainteresowany
Zainteresowany

Raczej nigdy mi się nie uda uzyskać elastyczności tak jak 1.9 TDI ale zawsze można się do niej zbliżyć ;) gdyby tylko znaleźć odpowiednie części i dobrze je zgrać ze sobą to powinno to całkiem fajnie śmigać ;)

1.9 TDI w 6n2 :beach:
m
mates86

Post autor: mates86 »

Tak jak kolega pisał 1.4 TDI turbina ze zmienną geometrią. Jeżdziłem seatem ibiza z taką turbiną i jest spora róznica:-)
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtek6992 »

Też sporo myślałem o takiej modyfikacji z moim 9N3, taki sam ma jhosef. Szczerze wolałbym inwestować w 1.9 tdi jeżeli chodzi o silnik, do 1.4 tdi co najwyżej program i starczy
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Tylko dla mnie szczepienie silnika w takim aucie jak ja mam jest pozbawione sensu. Patrząc na koszty i późniejsze warunki odsprzedaży to wolę je sprzedać i kupić inne. Swap dla mnie nie wchodzi w grę.
Po programie auto jest nie do poznania. Na razie mi wystarcza. Jest znacznie bardziej dynamiczne.
Awatar użytkownika
gulczas783
Zainteresowany
Zainteresowany

Program robi sporą różnicę i się tylko zastanawiałem co dało by się jeszcze zrobić. Wymiana turbina na tą ze zmienną geometrią będzie sensowne w tedy gdy obecna padnie i w tedy można by się zastanowić nad taką z ATL ;)
S
Smilu
Newbie
Newbie

Post autor: Smilu »

Cześć wszystkim i odświeżam temat :grin:
Zastanawiam się już jakiś czas nad zchipowaniem mojej polówki w Electric Service, może akurat ktoś z forumowiczów miał styczność z tym zakładem i chciałby się wypowiedzieć.
Dają niby 2 lata gwarancji, że chip nic nie popsuje, a cena w porównaniu z innymi warsztatami jest bardzo niska.

Czy jest może tu ktoś jeszcze ze zczipowanym 1.4tdi i przejechał kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy kilometrów?
Opłaca się? Ile otrzymaliście dodatkowego nm?

Dodam, że polówką w tygodniu robię +/- 300km, mam już na liczniku ponad 265 k km przebiegu i mam zamiar jeszcze pojeździć kilka lat ;)

Liczę na waszą pomoc :bow:
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

tak 2 lata gwarancji jak na nowe auto w kia ceed te 7 lat gwarancji generlanei na nic bo nic nie podlega tam gwarancji. u tunera nie dostaniesz gwarancji na nic poza samym wgraniem softu i ze ten soft ci gdzies nei ucieknie w kosmos tak jak nie ginei ten seryjny soft.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote=""Smilu""]Cześć wszystkim i odświeżam temat :grin:
Zastanawiam się już jakiś czas nad zchipowaniem mojej polówki w Electric Service, może akurat ktoś z forumowiczów miał styczność z tym zakładem i chciałby się wypowiedzieć.
Dają niby 2 lata gwarancji, że chip nic nie popsuje, a cena w porównaniu z innymi warsztatami jest bardzo niska.

Czy jest może tu ktoś jeszcze ze zczipowanym 1.4tdi i przejechał kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy kilometrów?
Opłaca się? Ile otrzymaliście dodatkowego nm?

Dodam, że polówką w tygodniu robię +/- 300km, mam już na liczniku ponad 265 k km przebiegu i mam zamiar jeszcze pojeździć kilka lat ;)

Liczę na waszą pomoc :bow:[/quote]

Ja 9N3 na programie ~95 KM 230Nm z 70/160 zrobiłem 85 tysięcy. Startowałem z niecałych 190 kkm, teraz mam 275.
S
Smilu
Newbie
Newbie

Post autor: Smilu »

@jhosef @wesol
Wielkie dzięki za odpowiedzi, :piwo:
jak będę miał budżet i się zdecyduje na chipa to na pewno wezmę pod uwagi wasze zdanie :oki:
G
Glowczi
Newbie
Newbie

Post autor: Glowczi »

Kurde, mało tych opowieści, może ktoś jeszcze chce się pochwalić swoją przygoda? ;p Jestem ciekaw czy robiliście wszytsko sami, czy jednak oddaliscie, żeby ktoś podkręcił obroty ;) Jeżeli u kogos to u kogo? Ja słyszłem dobre opinie o Chojnacki.com.pl pan Chojnacki podobno za się na rzeczy. A wy macie cos do polecenia?
Trochę bym chciał sam, ale trochę jednak się boje ;p
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

nie jeden dygnal idiotycznie parametry i dupa z tego wyszla. nieraz widuje w logach wartosci jak z kosmosu bo dawki po 70 mg nei wiem po co a w po przpelywce niewiele ruszone albo wcale. Dolaodwania tez czasami wala bez rozumu co pozniej moze skutkowac rychla jej smiercą. Jedz do dobrego tunera co sie zna na rzeczy. W okolicy 3 miasta polecam tune up. W szczecinie LEO. Wroclaw to evo warszawa i kolice to ma tego troszke od mastersow po goodhope i innych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”