[6n2]Tuleje tylnej belki '99

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

n
noel20
Newbie
Newbie

[6n2]Tuleje tylnej belki '99

Post autor: noel20 »

Witam, rozebralem tylną belkę w polo. Pojechałem do sklepu po nowe tuleje, wracam i niespodzianka. Nie pasują. Wróciłem do sklepu, dali mi drugie, bo katalog pokazuje dwa rodzaje. Wracam i drugie też nie pasują. Pojechałem do serwisu, dali mi tuleje i też nie pasuje. No jakaś komedia. Do października '99 tuleje miały średnicę 58mm. Od września '01 miały średnicę 72mm czy raczej 71,5mm. A w moim roczniku po zmierzeniu oczyszczonego czopa w wahaczu wychodzi mi 69mm. Ale wszystkie tuleje jakie w katalogach znajduje o średnicy 69mm mają długość 90mm i otwór wewnętrzny 12, a moje muszą mieć długość 80mm i w środku 10mm.
Panowie, poradźcie co zrobić, bo samochód uziemiony i nie wiem od jakiego samochodu kupić tuleje tak by pasowały.
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: VWV »

jak chcesz to mam na zbyciu tuleje których u siebie nie miałem czasu założyć:

https://picasaweb.google.com/1057629947 ... directlink

Weź pod uwagę fakt, że średnica tulei musi być trochę większa niż otwór montażowy bo gumę trzeba wprasować. tam nie może być luzów ;)
Przed montażem warto też wsadzić je do zamrażarki (aby się deczko skurczyły) żeby ułatwić ich wciśnięcie.
n
noel20
Newbie
Newbie

Post autor: noel20 »

Fajnie, może skorzystam.
Okazało się, że VW w trakcie produkcji zmienił technologię i tuleje, które mają średnicę zewnętrzną 71,5mm pasują zamiast starych o średnicy 69mm. Zewnętrzny pierścień jest z tworzywa i tyle się ściska w trakcie wprasowywania w wahacz. Nie zmienia to jednak faktu, że zamienniki które dawano mi w sklepie miały 90mm długości zamiast 80. Ostatecznie część kupiona w serwisie podeszła. Mieli jednak tylko jedną, więc może drugą dokupię od ciebie.
Teraz chce jeszcze, skoro już samochód na podnośniku zmienić łożyska na górze mcpersona. Tą gumową poduszkę. Szukam właśnie info jak ją wyjąć i czy potrzebne są ściągacze do sprężyn.
Dzięki i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”