[6V5] VW Polo kombi 1.6 ben.,98r., sprzęgło-zapadł się pedał

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

m
mraf
Newbie
Newbie

[6V5] VW Polo kombi 1.6 ben.,98r., sprzęgło-zapadł się pedał

Post autor: mraf »

Witam,
w moim VW Polo (M91, typ 6V5 0W1) kombi 1.6 benz., 98r., zapadł się pedał sprzęgła.
Poniżej zdjęcie, jak wygląda miejsce (od spodu auta), do którego dochodzi linka sprzęgła.

Obrazek

Nie wiem właściwie co to jest - czy to jest wysprzęglik?
Czy ktoś może wie co może być przyczyną, że pedał sprzęgła się zapada i nie wraca na swoje miejsce? To ramię widoczne na zdjęciu, do którego dołączona jest linka, porusza się na swojej osi dość łatwo, nie ma jakiejś blokady czy oporów.
Pozdrawiam, Rafał
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Pytanie zasadnicze czy sprzęgło działa i da się wrzucić bieg na postoju?
jeśli nie to:
Uszkodzenie mechanizmu linki sprzęgła z samoregulacją.
Przerabiałem to, możesz kupić zamiennik i za miesiąc mieć ten sam problem. Nie polecam.
Naprawa nie wchodzi w grę.
Możesz kupić używkę która posłuży do końca życia auta.
Możesz też kupić oryginał i wydać sporo też posłuży do końca życia auta.
Wymiana jest dosyć prosta od strony komory silnika, z drugiej strony w panelu pedałów
jest o wiele gorzej, dużo k***w :angry2: poszło zanim się udało to założyć i końcówka linki wpasowała się w zapadkę.
Polecam zlecić mechanikowi jeśli samemu masz mało cierpliwości.

Jeśli pomogłem kliknij pomógł.
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
mraf
Newbie
Newbie

sprzęgło nie wysprzęgla kiedy pedał jest wciśniety, choć na postoju bez uruchomionego silnika można wrzucić np drugi bieg, innych nie próbowałem, więc to oznacza "Uszkodzenie mechanizmu linki sprzęgła z samoregulacją"?

PS
(gdzie jest przycisk "pomógł"? :)
m
mraf
Newbie
Newbie

mam jeszcze jedno pytanie, jeśli uszkodzony jest mechanizm linki sprzęgła z samoregulacją, to to jest ta część zaznaczona żółtą obwódką poniżej?
Obrazek

i tego elementu mam szukać na wymianę?
m
manius123
Newbie
Newbie

Post autor: manius123 »

witam wszystkich Mam podobny problem POLO WARIANT 1.9 SDI jakie miałem zdziwienie gdy wsisiadlem pod domem i nieznalazlem pedalu sprzegla (przyjechalem i bylo ok) Moze ktos wie co sie stalo i jaki moze byc koszt nnnaprawy(mechanik twierdi ze sprzeglo moze hydraułliczne moze trzeba sciagac skrzynie bigow)pozdrawiam
m
mraf
Newbie
Newbie

Ja mam auto u mechanika wlasnie. Dzis kupilem nowy zestaw tarcza, docisk Luk. Nie znam nazw czesci ale jest u mnie taki dlugi pret dociskajacy okragle stalowe denko, i problem zwiazany byl z tym ze ten pret nie wracal; cos tam sie blokowało
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”