[6n2] zapowietrzenie po zgaszeniu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
karolik8
Początkujący
Początkujący

[6n2] zapowietrzenie po zgaszeniu

Post autor: karolik8 »

Witam, posiadam polo 6n2, 1,9 sdi mam problem a mianowicie gdy już odpale polo to pracuje . lecz po zgaszeniu układ się zapowietrza i widać pęcherzyk powietrza w przezroczystym wężyku . i muszę długo kręcić by silnik załapał i odpalił . jak już odpali to silnik pracuje .. co to może być ? filtr paliwa ?
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,pęcherzyk powietrza który widać w przewodzie nie koniecznie musi być przyczyną słabego odpalania. Ja np. w octavii 1 1.9 TDI 90km zawsze widziałem pęcherzyki powietrza w przewodzie za filtrem a auto zawsze odpalało bez najmniejszego problemu. Ja po pierwsze bym sprawdził dawkę rozruchową i kąt wtrysku,bo tu możesz mieć problem. Zawsze też możesz założyć zaworek zwrotny na wężyk żeby paliwo się nie cofało. Ale ja raczej obstawiam tą pierwszą przyczynę. :D
Awatar użytkownika
mroku
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mroku »

Może zaworek zwrotny nie trzyma paliwa, spróbuj go wymienić. Ewentualnie może pompa zbyt niskie ciśnienie paliwa podawać i słabo pali pola.
k
karolik8
Początkujący
Początkujący

co dokładnie trzeba sprawdzić by zdiagnozować przyczyne ? (pytanie od lajka)

zauważylem też co może być istotne że kontrolka od świec wariuje ... jak kręcę długo i odpali po tym kręceniu to pojawia się dopiero tuż przed udaną próbą odpalenia a nie po zwykłym przekręceniu kluczyka .. czy mogą byś winne temu odpalaniu świece ?
k
karolik8
Początkujący
Początkujący

witam ma ktoś może coś do dodania jeszcze ? polo stało wiec nie było mi potrzebne . na dniach chce je naprawić. nadal są to typowe objawy zapowietrzania .. z pół roku temu niecałe wymieniałem filtr kupiłem jakiś najtańszy zamiennik, z 2 miesiące po wymianie jeździł normalnie . może to być wina filtra ?
k
karolik8
Początkujący
Początkujący

ref
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”