Jak w tytule - w mojej mieścinie (i najbliższej okolicy) nie ma na szrocie żadnego kombiaka, ale coś mi świta że zamek klapy pasował od innych modeli. Jeśli można prosić o jakieś wskazówki - byłbym wdzięczny:)
Szukając wiosełka do zamka przednich drzwi zauważyłem że kilka różnych innych aut ma pasujące (moje są nieco dłuższe niż normalnej polówki), i chyba Cordoba była wśród nich - może i zamek klapy podejdzie?..
Ale łazi mi po głowie inna myśl - w Colcie miałem otwieranie klapy bagażnika i klapki wlewu paliwa z kabiny na cięgnach, i mówiąc szczerze to rozwiązanie bardziej mi się podoba (na pewno też kilkanaście lat przyzwyczajenia), więc jeśli już to będę kombinował i w ten deseń:). W każdym bądź razie - od jutra kolejne rycie po szrotach
Dzięki, dopisane:)
Tak trochę kombinowałem z tym cięgnem i wychodzi że będzie problem - w Colcie miałem zamek na dole i było nie tylko prosto ale i oryginalnie, a tu - musiał bym wykombinować coś by przechodziło w osi zawiasów. Słowem chyba stanie na tym że dam siłownik od centralnego, ale otwierany przyciskiem na desce rozdzielczej - ale jak by nie było musze mieć działający zamek..
EDIT
I doopa - mam zamek od Golfa 3, miałem nadzieję że da się złożyć jeden z dwóch ale poległem. Różnice widać już w częściach ruchomych z tyłu, ale najgorsze że nie dość iż bębenek na klucz ząbkowany jest mniejszy niż mój klucz (z frezowaną żmijką), to działa na całkiem innej zasadzie.. Wrrrrrr..
Jedyne co mi przychodzi do głowy (poza zakupem na allegro za chore pieniądze) to spróbować zrobić tak że siłownik centralnego blokuje wciskanie wkładki zamka, i w ten sposób uniemożliwię otwarcie klapy. Zwolnienie siłownika pozwoli na wciśnięcie wkładki, i otwarcie klapy.. Łatwo się mówi, ale od strony technicznej to będzie rzeźba..
Pytanie do moderatorów
Piszę tu bo nie mogę wysłać żadnego PW, a chcę się dowiedzieć jak wstawić fotkę w post, i jaką może mieć wielkość? Zrobiłem małą fotorelację z przeróbki zamka klapy do mojej polówki kombi i sądzę że temat może się przydać innym, ale nie wiem co dalej z fotkami..