1) 16804 P0420 Bank1, System katalizatora Zbyt niska wydajność
Możliwe przyczyny:
Przeciek w wlot i / lub układ wydechowy
katalizator uszkodzony
Czujnik (-i ) Tlen uszkodzony
Sensor ( y) tlenu Sterowanie uszkodzony
2) 17511 P1103 Bank1-Sonda1, Obwód elementu ogrzewania Za słabe...sp:
Możliwe rozwiązania
Sprawdź czujnik tlenu ogrzewaniem przez czujnik tlenu przed konwerter katalityczny
3) 17925 P1517 Główny przekaźnik => -J271 Błąd w obwodzie elektry...sp:
Możliwe przyczyny:
Zasilanie Przekaźnik do modułu sterującego silnika ( J271 i J363 ) wadliwe
Okablowanie pomiędzy modułem sterowania silnika ( J220 ) i zasilanie przekaźnika na module sterującym silnika ( J271 lub J363 ) wadliwe
Możliwe rozwiązania:
Sprawdzić / wymienić Zasilanie przekaźnika dla modułu sterowania silnika ( J271 lub J363 )
Sprawdzić okablowanie między modułem sterowania silnika ( J220 ) i zasilanie przekaźnika na module sterującym silnika ( J271 i J363 )
Sprawdzić / wymienić moduł sterujący silnika ( J220 )
Uwagi specjalne:
Kiedy w silnikach TDI w połączeniu z P2146 / 008518 - Napięcie zasilające dla wtryskiwacz paliwa Grupa A : Open Circuit - 009 - otwarty lub zwarty do masy sprawdzić wtryskiwacze i ich okablowanie , jak wspomniano tutaj
To informacje z opisu błędów
Ponadto silnik zaczął pobierać olej, w zeszłym tygodniu (w poniedziałek) dolałam ok 200 ml oleju 10 W-40 dzisiejszego dnia pojawiła się żółta kontrolka z sygnałem ostrzegawczym braku oleju. Przebieg km podczas poprzedniej wymiany to 188608 obecny stan licznika 192665 km. Po konsultacji z Mechanikiem mam kilka wskazówek i serdecznie proszę o radę
Mechanik:
Duże prawdopodobieństwo iż silnik wymaga remontu (koszt ok 1100-1300zł), trzeba również sprawdzić bezpieczniki sondy lambda, przekaznika lub ogrzewania sondy. Zmierzyć również ciśnienie.
Moje pytanie:
Czy to dobry kierunek?-serdecznie proszę o wsparcie iż moje doświadczenie nie pozwala mi na ocenę stanu technicznego. Z góry dziękuję