[6n2] Wyjęcie wkładu lusterka.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

[6n2] Wyjęcie wkładu lusterka.

Post autor: Jaco- »

Miałem problem z prawym lusterkiem. W zimę dostała się tam woda i zamarzło. Ale jak było zamarznięte chciałem je wyregulować i wyrwały mi się dwie żyłki z tej ruchomej części. Dziś zabrałem się za to myśląc że może jednak coś się urwało bo lusterko nie reagowało na gałkę regulacji.
Po demontażu tapicerki odkręciłem gałkę regulacji i zobaczyłem że jedna z żyłek spadła. Pomimo prób jej założenia lusterko nadal nie reagowało. Gdy trochę zacząłem regulować wkładem wypiął mi się razem z tą częścią w której są mocowane żyłki. Wówczas widziałem że dwie są wyrwane z mocowania .

Udało mi się to odpiąć mocowanie od samego wkładu. Zastanawiałem się jak znów zrobić aby żyłki sterowały lusterkiem. Gniazda żyłek miały już większy otwór więc wpadłem na pomysł aby dać tam małą podkładkę a żyłkę zamocować uciętym konektorem http://allegro.pl/m5-konektor-oczkowy-5 ... 75972.html

Oczko odcięte i zostaje to do zaciśnięcia.

Wszystko ładnie poskładałem ale niestety chyba odwrotnie założyłem żyłki i lusterko można ustawiać lecz nie do końca można je odchylić do góry. Myślę że pomyliłem którąś żyłkę.

Czy da się wyjąć sam wkład abym mógł od nowa to złożyć bez uszkodzeń?
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: adam2308 »

Sam wkład dasz radę wyjąć, musisz tylko np. płaskim śrubokrętem odgiąć szkło od obudowy.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

[quote="adam2308"]odgiąć szkło od obudowy.[/quote] I tak wyjdzie bez problemów? Jak odpinałem od mechanizmu były tam 4 zaczepy . Nic się nie połamie? Od której strony zacząć?
Awatar użytkownika
nick
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: nick »

pociągnij z prawej strony (od drogi) z wyczuciem i wyskoczy, te zatrzaski nie są takie łamliwe..
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

[quote="nick"]pociągnij z prawej strony (od drogi) z wyczuciem i wyskoczy,[/quote]

Poszło bez problemów. Dzięki :piwo: :piwo: :piwo:

Teraz pytanie czy kolory są na swoim miejscu.

Obrazek

Mógłby ktoś to sprawdzić u siebie ? Ja mam tak : CZERWONY u góry ŻÓŁTY z lewej a ZIELONY z prawej . Tak jak na załączonym zdjęciu.

W dół idzie elegancko ale do góry (jakby czerwony za długi był i nie ciągnął) nie idzie do końca.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Wczoraj zakończyłem temat z lusterkiem. Kolory są jednak na swoim miejscu w lusterku.

Po zdjęciu tapicerki i odkręceniu mechanizmu lusterka zamieniałem miejscami w nim linki i w końcu mam to co chciałem. Lusterko da się regulować poprawnie.

Zdejmowałem wkład od lewego i o dziwo tam jest na odwrót to mocowanie. Kolorów żyłek nie widać bo siedzą w obudowie .

Grunt że działa i nie musiałem kupować drugiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”