[9N]Wciśnięty i zablokowany przycisk w radiu BETA V.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Palec11
Raczkujący
Raczkujący

[9N]Wciśnięty i zablokowany przycisk w radiu BETA V.

Post autor: Palec11 »

Mam otóż taki problem mam radyjko w mojej poli BETA V razem ze zmieniarką i nie chce odbić mi przycisk strzałki (ten do zmieniania piosenek na płytach) radio działa nic sie z nim nie dzieje ale nie da się nic zrobić poza ściszeniem i podgłaśnianiem pokrętłem. Przez to żaden przycisk nie działa i generalnie mogę tylko ściszać podgłaśniać i włączać i wyłączać radio.Co robić drodzy forumowicze ?? Mam nadzieję że nie będę musiał kupować nowego radia.
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,radio spokojnie do uratowania-naprawy,pytanie tylko jest jak się dostać do płytki panelu radia,czy panel się ściąga od przodu czy trzeba rozkręcać radio (np w nowszym RCD 200 cały przedni panel jest tylko na zatrzaskach i schodzi bez problemu),poczytaj na internecie lub może niech ktoś się wypowie kto już to robił,bo prawdopodobnie tylko microstyk przycisku się przyblokował lub jest do wymiany. Albo oddaj radio komuś kto to naprawi.
Z drugiej strony przemyśl opłacalność naprawy (oddając komuś do naprawy) gdzie używane Bety można już mieć za 50zł.
P
Palec11
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Palec11 »

Naprawa u kogoś raczej się nie opłaca chciał bym zrobić to sam tylko nie wiem jak sie do tego zabrać jak coś zepsuje to bd szukał używanego ... A np radio gamma czy alpha będzie działać w moim vw ze zemieniarką i czym różnią się te radia ??

A i jak ktoś mi podpowie jak się dokładniej do tego przycisku dobrać bd wdzięczny niedługo zejdę do garażu i spróbuję radio wyciągnać i bd coś kombinował ...

EDIT:Udało się naprawić na 90%.

Jak to zrobiłem radio całe wyciągnąłem następnie następnie pozbyłem się panelu przedniego są 4 plastikowe zatrzaski do których bardzo trudno się dostać musiałem odgiąć lekko blaszki z obudowy radia i te plastikowe zatrzaski podważyłem śrubokrętem i się udało.Trzeba uważać aby nie wyrwać taśmy która wystaję od radia i łączy panel przedni.Tak czy siak trzeba tą taśmę rozłączyć są tam 2 takie malutkie zatrzaski które trzeba otworzyć i taśma sama wyskoczy.Jak udało mi się zdjąć panel przedni popsikałem trochę WD-40 od tyłu i rozruszałem przycisk i działa czasami nadal się zacina ale po naciśnięciu 2 strzałki odbija tak więc nie ma tragedii.

Najgorsze było złożenie radia a dokładniej wsadzenie tej taśmy z powrotem pomogłem sobie bardzo cienkim śrubokrętem i spinaczem i się udało.

Jeśli ktoś by miał podobny problem to to wszystko wykonałem na radiu do vw Polo 9n 2003 BETA V PHILIPSA
Ostatnio zmieniony 29 lut 2016, 14:33 przez Palec11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Jak już to kupuj Gamme to wyższy model ma tzw. miękki mechanizm,sterowanie zmieniarką oraz podobno lepiej gra. :D :D
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Aha i z tego co wiem Alpha nie ma sterowania zmieniarka, to najniższy model z tej serii.
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

wymiana mikroprzycisku to 3 minuty po ówczesnym rozebraniu radyjka, można to zrobić samemu jeśli ma się jakieś doświadczenie z lutownicą, jeśli nie masz to nie polecam tego robić samemu chyba że poćwiczysz z wylutowywaniem i lutowaniem elementów smd.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”