[9N] Zamek w klapie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
Bartek811
Newbie
Newbie

[9N] Zamek w klapie

Post autor: Bartek811 »

Witam wszystkich. Jestem szczęśliwym posiadaczem VW Polo 9n. Silnik: 1.9 SDI. Od pewnego czasu mam problem z zamek w klapie bagażnika. Klapę można otworzyć jedynie za pomocą kluczyka. Wcześniej było tak, iż bez problemu gdy był wyjęty kluczyk ze stacyjki to można było otworzyć bagażnik bez używania kluczyka lub nawet gdy był w stacyjce. Jest to dosyć uciążliwe ciągłe latanie z kluczykiem do klapy. Podkreślam, iż zamek raz był wymieniany ale problem pozostał. Co polecacie? Znacie może jakieś serwisy w Wielkopolsce lub Dolnośląskim, które by naprawiły to prawidłowo ? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2016, 23:41 przez Bartek811, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konikks
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: konikks »

Wd40 usuwa smar a ruchome części go potrzebują. Więc po jego użyciu przesmaruj ruchome elementy.
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: garbatymarcin »

Wymagany nie jest, ale jest natomiast mile widziany. Najlepiej byłoby rozebrać całość, umyć, a następnie nasmarować.
Było: 1302 \'71, 86c \'87, 6n \'97
Jest]Derby 86c \'82[/url], CG9 \'00
B
Bartek811
Newbie
Newbie

Żadna z metod nie pomogła. Zamek jest jak nówka, nie miał żadnych zanieczyszczeń. Sądzę, że bez wizyty u elektryka się nie obędzie, ponieważ wydaje mi się, że coś może przerywa w przewodach.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2016, 19:36 przez Bartek811, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konikks
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: konikks »

W 9n nie ma pompki...
Awatar użytkownika
Minimarek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Minimarek »

[quote="konrado85"]Tam jest chyba pompka hydrauliczna[/quote]
[quote="konikks"]W 9n nie ma pompki...[/quote]

Nie ma, a już na pewno nie hydraulicznej :acute:

W pierwszej kolejności sprawdził bym, czy nie odkręcił Ci się przypadkiem siłownik elektryczny zamka klapy. Przykręcony jest on na dwóch śrubkach i u mnie jedna się odkręciła i były takie same objawy. Ostatnio ktoś opisywał tutaj na forum, że miał dokładnie to samo.
B
Bartek811
Newbie
Newbie

[quote="Minimarek"][quote="konrado85"]Tam jest chyba pompka hydrauliczna[/quote]
[quote="konikks"]W 9n nie ma pompki...[/quote]

Nie ma, a już na pewno nie hydraulicznej :acute:

W pierwszej kolejności sprawdził bym, czy nie odkręcił Ci się przypadkiem siłownik elektryczny zamka klapy. Przykręcony jest on na dwóch śrubkach i u mnie jedna się odkręciła i były takie same objawy. Ostatnio ktoś opisywał tutaj na forum, że miał dokładnie to samo.[/quote]
Zawinił prawdopodobnie siłownik elektryczny zamka centralnego w klapie. Po 11 latach należało wymienić. Na razie działy i oby jak najdłużej :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”