[6n2] Odłączona rurka - wyciek

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Q
Qbaa
Newbie
Newbie

[6n2] Odłączona rurka - wyciek

Post autor: Qbaa »

Witam, po odbiorze auta (polo 6n2, 2000, benzyna 1.4) z warsztatu zauważyłem, ze gdy stoją np. na światłach i mam włączony nawiew w kabinie czuć zapach benzyny. Po zajrzeniu pod maskę, okazało się, że zapach dochodzi z odłączonej rurki (z prawej strony silnika) z której "tryska" benzyna (albo coś innego) i to ona jest sprawcą tego zapachu. Nie wiem co to jest za rurka i do czego służy (jestem zupełnym laikiem). Nie zauważyłem miejsca, gdzie mógłbym podłączyć tą rurkę z powrotem. Ma ktoś pomysł co to jest? Załączam zdjęcia poglądowe. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

ObrazekObrazekObrazek
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jacob »

Wygląda raczej na rurkę od płynu chłodniczego, bo przewody paliwowe wchodzą do silnika z lewej. Sprawdź pod zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodniczego jedyne sensowne miejsce gdzie mogłoby to trafić. Tylko mnie zastanawia co on taki krótki... i czemu płyn nie uciekł... Sprawdź jeszcze skąd wychodzi ten przewód jak z takiego czarnego plastiku to z króćca wodnego rano podlece do mojego polo i zerknę jak to u mnie jest.
Pomogłem ? Kliknij pomógł
Awatar użytkownika
MaciekBMW
Początkujący
Początkujący

Post autor: MaciekBMW »

moim zdaniem to gdzieś pod osłoną powinna być ta rurka, bo tu nic nie widać żeby gdzieś dało się podłączyć, ściągnij osłonę i zobacz, do zbiorniczka z płynem idą tylko 2 przewody
Nie dziękuj, tylko kliknij pomógł
Oferuję AutoDetailing oraz polerowanie aluminium
Q
Qbaa
Newbie
Newbie

[quote="Jacob"]Wygląda raczej na rurkę od płynu chłodniczego, bo przewody paliwowe wchodzą do silnika z lewej. Sprawdź pod zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodniczego jedyne sensowne miejsce gdzie mogłoby to trafić. Tylko mnie zastanawia co on taki krótki... i czemu płyn nie uciekł... Sprawdź jeszcze skąd wychodzi ten przewód jak z takiego czarnego plastiku to z króćca wodnego rano podlece do mojego polo i zerknę jak to u mnie jest.[/quote]

Być może to z płynu chłodniczego, bo po jeździe leciał z nieco dymek... tylko co z niego tryska i śmierdzi?
Gdzie jest ten zbiorniczek ..? Jak już mówiłem jestem laikiem :)
Jak byś podesłał zdjęcie tak jak jest u Ciebie było by super :)
Zobaczyłem gdzie on się zaczyna, ale to miejsce jest pod pokrywa... Jak ja zdjac? Nie ma tam żadnych śrub... Most jest to gdzieś poradnik na forum?
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

To nie jest czasem rurka od odpowietrzenia pokrywy głowicy i powinna być wpięta w obudowę filtra ?

Qbaa osłona silnika jest przykręcona na dwóch nakrętkach (kluczyk 10) - znajdują się one pod zaślepkami
Obrazek

Odkręć osłonę, wepnij rurkę w obudowę filtra i problem z głowy ;)
Q
Qbaa
Newbie
Newbie

krzychu20 chyba miałeś rację, odkręciłem osłonę i teraz widać skąd ta rurka idzie:

Obrazek

W osłonie było miejsce gdzie idealnie pasowała i tam podpiąłem (mam nadzieję, że o to chodziło):

Obrazek

Także chyba problem rozwiązany! :) Dzięki! :)

Ciekawostka: po lewej stronie zauważyłem, że także jest odłączona druga rurka, może to z niej unosiła się ta woń paliwa, zdjęcie:

Obrazek

Niedawno miałem auto w warsztacie i wymieniali mi cewkę zapłonową. Te dwie rurki były niezbędne do odpięcia, żeby zdjęć osłonę silnika. Panom tak się spieszyło, że zapomnieli jest z powrotem podłączyć.
Pozdrawiam.
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jacob »

Fajnie, że udało się namierzyć usterki ;) Ten drugi wężyk to od odmy i pewnie czułeś z nawiewu spaliny. A dymek jaki był to też wina tego wężyka mogła być bo jak z odmy naleciało na kolektor wydechowy to coś tam mogło zadymić ;)
Pomogłem ? Kliknij pomógł
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”