Nawigacja MFD-którą wybrać???

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Nawigacja MFD-którą wybrać???

Post autor: inginio »

Witam!Przymierzam się do zakupu navi MFD tylko niewiem którą wybrać. Tzn są modele z oznaczeniami MFD I i MFD(tu akurat widze różnice wizualne) na tomiast co oznaczają oznaczenia DX ; DVD a raczej co one oznaczaja? Która wersja jest najlepsza?Licze na waszą pomoc.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Musisz kupić MFD/MFD I - to jest to samo. Są 4 wersje tj. A, C, D, G. Wersja A jest NON-DX, czyli nie odczytuje map w systemie DX, wszystkie mapy Polski są w DX, wiec nawet nie patrz na tą navi. Wersja C, D, G są już DX. Z tego co wiem czym dalej model, tym szybsza, choć wiem że też minimalnie są jakieś różnice w sofcie między wersją D i G. Ogólnie polecaną wersja jest wersja D, ponieważ sam sobie do niej możesz wgrać lektora i pl menu, z wersją G już jest więcej zabawy. Działa szybko, sam takiej wersji używam. Jeszcze jedno, wersja G potrzebuje tunera TMC aby podłączyć ją pod licznik FIS, ale raczej go nie masz w Polo. Później już są MFD II, ale to do Passata B6, Golfa V itp.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Wlaśnie o taką odpowiedź mi chodzilo :) Dzięki! Jeśli ktos ma jeszcze jakieś sugestie, uwagi itd to prosze pisać.
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Jeżeli potrzebujesz jeszcze jakiś informacji to pisz, postaram się pomóc.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Jak możesz to zerknij na to http://allegro.pl/item749012022_vw_golf ... _mapy.html i powiedz mi co jeszcze do tego potrzeba? A pozatym co sądzisz o tym modelu?Wart tej ceny?
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Myślę że cena atrakcyjna, potrzebujesz jeszcze antenę GPS. Uważaj na tanie podróbki z Chin, które łapią sygnał po 5 minutach i po 2-3 satelity. Ja kupiłem używkę Bosha za 60 zł i mam średnio od 7-9 satelit, a antena jest schowana pod deską rozdzielczą. Musisz zakupić jeszcze taki adapterek: http://allegro.pl/item740444164_plug_pl ... _plus.html . Chyba że masz możliwości i trochę chęci to można wykonać go samemu, tak jak ja zrobiłem. Tu jest plus ze podpinasz Plug&Play i jak będziesz sprzedawać to nie będzie śladu po navi, bo jak zdecydujesz się nas swój adapter to czeka Cię lutowanie 2 kabelków (Gala i plus po stacyjce). Jeszcze jedno, napęd w navi oblusguje tylko płyty z mapą, do odtwarzania muzyki potrzebujesz zmieniarki, emulatora na karty SD lub odtwarzacza DVD.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Czyki kepiej troche dorzucić i kupic zestaw ze zmieniarką i anteną.Kurde a ja caly czas bylem przekonany że odtwarza tez plyty CD.Nie będe się chyba bawil w cięcie kabelków(poprostu nie chce mi się) tylko kupie kostke.Już zaczynam intensywnie szukać MFD
Awatar użytkownika
baton
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: baton »

Swoje pytanie głównie kieruję do Aoox, bo widzę że jest w temacie.
Mam POLO z 6n2 z 2000 roku. Nie bardzo się znam na navi i jej podłączeniu. Kupiłem MFDI G. Jeżeli zostanie podłączona, to jakich funkcji nie będę miał ? Muszę kupić tuner TMC ?? Jakbym mógl prosić o łatwe wyjaśnienie.
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Jak podłączysz pod fabryczne kostki, to będziesz mieć wszystkie funkcje prócz nawigacji. Aby nawigacja zaczęła prowadzić, trzeba podłączyć antenę GPS + 2 kable (GALA oraz + po zapłonie). Tuner TMC jest potrzebny w wersji G jeżeli masz auto z FISem, aby na liczniku były wyświetlanie informacje o manewrach (strzałki, ilość metrów do manewru, itp.) oraz informacja z radia o aktualnej stacji czy utworze. Jako że Polo 6n2 nie ma licznika z FISem, to nie musisz martwić się zbędnym tunerem TMC.
Awatar użytkownika
baton
Mały interesant
Mały interesant

Dzięki wielkie za jasne wyjasnienie. Antene GPS zakupiłem w zestawie, także będę teraz czekał na przesyłke. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie jakiegoś adaptera, abym mógł odtwarzać mp3. Tutaj: http://archiwumallegro.pl/odtw_dvd_pilo ... 49354.html znalazłem fajny zestaw. Niestety nie znalazłem takiego zestawu do kupna. Czy możecie polecić jakieś inne dostepne do kupna rozwiązanie ?
M
Michal_1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Michal_1 »

witam

Koledzy posiadam VW POLO CROSS 07r 1.4 tdi i chciał bym za jakiś czas założyć (jak fundusze pozwolą) navi MFD a do tej pory posiadam zwykłe radio i pod nim dziurę na jakieś pierdoły i moje pytanie czy jak wymontuje radio i ta część z ta dziura czy ta navi MFD będzie pasowała bez większego problemu. Już doczytałem (posty kolegi Aoox) że najlepiej szukać wersję D i dobrą antenę GPS.
I takie moje pytanie do tych któży posiadają lub mieli do czynienia z mapami z tej navi jak wygląda pokrycie Polski (jak wygląda jazda z nią po Polsce, czy jest dokładna)
Awatar użytkownika
baton
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""Michal_1""]witam

I takie moje pytanie do tych któży posiadają lub mieli do czynienia z mapami z tej navi jak wygląda pokrycie Polski (jak wygląda jazda z nią po Polsce, czy jest dokładna)[/quote]

Mogę odnieść się do tej części pytania, ponieważ posiadam navi mfd w najnowszej i najszybszej wersji G z mapą Czech/Polski 2011/2012. Co do tej mapy, nie miałem z nią najmniejszych problemów. Pokrycie jest dobre i z tego co czytałem dużo lepsze niż miało to miejsce w latach ubiegłych. Trzeba się tylko przyzwyczaić, że w navi nie można wprowadzić dokładnego adresu np. Katowicka 21, tylko do wyboru będzie np. Katowicka 18-25.
M
Michal_1
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki kolego baton z odpowiedz o to mi chodziło.

A co do reszty może kolega Aoox jak będzie na forum to coś mi podpowie, pomorze.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Panowie, jako że zakupiłem sobie dodatkowo 6n2, będę montował MFD w swojej Polówce. Jak tylko zakupię godny egzemplarz, to zdam relacje jak wygląda pokrycie Polski na tle AutoMapy. Jeżeli, ktoś ma jeszcze jakieś pytania, chętnie pomogę w miarę możliwości. Przerabiałem już 2 montaże MFD w 2 samochodach.
M
Michal_1
Raczkujący
Raczkujący

a kolego Aoox możesz mi odpowiedzieć na tą część mojego pytania

Do tej pory posiadam zwykłe radio i pod nim dziurę na jakieś pierdoły i moje pytanie czy jak wymontuje radio i ta część z ta dziura czy ta navi MFD będzie pasowała bez większego problemu?????????????
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”