[6n] Podczas jazdy szur szur szur.. -nagranie

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

f
fubu228
Newbie
Newbie

[6n] Podczas jazdy szur szur szur.. -nagranie

Post autor: fubu228 »

Witam. Od jakiegoś czasu w moim polo 1.4B podczas jazdy słychać wyraźne (szur szur).
Dźwięk jest słyszalny niezależnie od tego czy auto jedzie na biegu (którymkolwiek), czy na sprzęgle, czy rozpędzone na luzie.
Im jadę szybciej to częstotliwość jest minimalnie jakby większa i słychać trochę głośniej.
Słychać podczas jazdy na łuku drogi i podczas jazdy na wprost.
Poniżej nagranie z komórki.
https://drive.google.com/file/d/0B8WjkO ... sp=sharing
Co to może być?
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Mi to przypomina dźwięk niedokręconego koła.
G
Graczol
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Graczol »

Jakby to było luźne koło to czuł by drgania na kierownicy jak i w całym samochodzie.
Podaj proszę skąd ten głos dobiega.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Uwierz mi, że jak już czujesz drgania gdy koło jest luźne to jest ostatni moment na zatrzymanie się i dokręcenie szpilek. Na początku to taki tylko głos słychać i żadnych drgań.
f
fubu228
Newbie
Newbie

Dźwięk z okolic skrzyni słychać.
Postawiłem dziś auto na klockach na kanale. Brat rozpędził koła na czwórce, potem włączył luz i wyłączył silnik.
Nie było słychać dźwięku.
Zauważyłem, że jak położyłem rękę na prawym przegubie (prawe koło nieruchomo) i jak się mocno pokręci lewym kołem to na przegubie od strony skrzyni z prawej strony czuć drgania..?
Dodam, że sprzęgło już ślizga i noszę się z zamiarem wymiany, ale to chyba nie przez to te dźwięki...
Awatar użytkownika
J@ro
Początkujący
Początkujący

Post autor: J@ro »

Łożysko w którymś z kół.
f
fubu228
Newbie
Newbie

jednak prawy przegub wewnętrzny (od strony skrzyni) miał luzy (stukał przy ruszaniu ręką). Dziś wymiana razem z wymianą sprzęgła :) Zobaczymy na 100% jak wszystko poskładam.

Sprzęgło wymienione, przegub wymieniony razem z półosią. No i po jeździe próbnej dalej to cholerne "szur szur"...albo łozyska..jednak, albo skrzynia??
f
fubu228
Newbie
Newbie

[quote=""J@ro""]Łożysko w którymś z kół.[/quote]
Jednak miałeś rację, po wymianie luźnego przegubu i sprzęgła nadal było słychać to szuranie.
Zamówiłem łożyska i wczoraj wymieniłem oba łożyska w przednich kołach - szuranie ustąpiło :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”