[quote=""Krzysiek16V""] wiec odpaliłem go jeszcze raz i zostawiłem zeby sie rozgrzał , gdy wróciłem i wyłączyłem silnik jeszcze raz ponownie nie chciał odpalić. [/quote]
Kurcze, to brzmi jak zabójstwo silnika z premedytacją....
Jeśli odpalasz i zapali się kontrolka oleju to szybko wciskasz pedał gazu i patrzysz czy kontrolka gaśnie, jak nie gaśnie to gasisz i ze względu na przyczynę czy raczej podejrzenie przyczyny tj. mróz, dajesz auto do garażu, (wpychasz, zaciągasz, nie wjeżdżasz!) i dopiero potem szukasz usterki.
Jak w ciepłym postoi i odpali i kontrolka gaśnie i nie stuka to znaczy że coś jest ze smarowaniem, stary olej, syf, pompa oleju umiera.
Na wolnych obrotach pompa oleju ma najniższy wydatek, nikt nie mówi o katowaniu do 5000 obrotów, ale na zdrowy rozsądek warto wkręcić silnik jak już pochodzi z 10 sekund na obroty 1500/ 2000 obr. to nie zaszkodzi a raczej pomoże.
Prawdopodobnie jak go tak zostawiłeś żeby sobie pyrkolił na niskich obrotach, przytarł się i rozrząd z powodu oporu zacierającego się wałka przeskoczył... (tylko nie przyznawaj się że odpaliłeś na maxa nawiew, na gorące i na szybę, to spowalania nagrzewanie się silnika i wychładza poprzez nagrzewnicę górę silnika, czyli głowicę, wałek)
Módl się że to tylko to, prewencyjnie, nim zrobisz rozrząd czy remont, zdejmij kapę zaworów i odkręć, albo niech mechanik odkręci podporę wałka rozrządu, najlepiej tą na środku, i zobacz czy jest gładkie lustro czy poszarpane jakby papierem ścierny jechał.
Jak poszarpane to się przytarł i o ile góra to góra i da się zrobić o tyle mogło też szarpnąć panewki na korbach, bo one bez smarowania dostają większy wpierxol niż główne. (choć nie jestem pewien czy te na korbach czy główne, ale korbowe mają chyba większe przeciążenia z uwagi na mniej osiową pracę i dalsze smarowanie)
Duże prawdopodobieństwo że w misce olejowej masz "gluta"
Co sam możesz zrobić
-Rozrząd na nowo
-Zwalić miskę olejową
-odma pucu pucu
potem nowy olej i tfu tfu aby było dobrze.
Jak dasz furę do naprawy to musisz wymusić żeby uf mechanior zwalił miskę olejową, wyczyścił odmę.
coś coś
Pozdrawiam