Pytanie, czy można a może ktoś już ma zrobioną wolną odmę? Gdzieś kiedyś widziałem że miał ktoś puszczony wąż od filtra na ziemię, a drugi wąż wchodzący do korpusu silnika zaślepiony filtrem powietrza np. takim z motocykla.Już mi raz zamarzła pomimo czyszczenia i wymieniłem wąż na sztywniejszy ale mam tak umocowany parownik że jak bym go nie ułożył to się przygina i obawiam się że znowu mi przymarznie. Czyściłem odmę z wężami a po 2 tyg. jazdy znowu ślady masła w wężach.
Pozbawianie odmy podciśnienia to na pewno super opcja w takim razie, co?
Nie czyściłem odmy przed zimą. Jako olej mam wlaną beznadziejna mieszankę dolewek tego co akurat walało się po warsztacie. Zero problemów z odmą i ciśnieniem oleju. Dlaczego? Bo go nie oszczędzam. Całego zakresu obrotów używam do jazdy, wliczając i powyżej 5k. I odma jest w stanie perfekcyjnym.
A jeździsz na gazie? co do oleju fakt kupiłem auto w listopadzie i oleju nie zmieniałem, poprzedni właściciel twierdził że zmieniał olej w sierpniu,aczkolwiek może faktycznie jest syfiasty. Co do odmy czyściłem ją, kręcę wysoko polówkę, uwierz nie jeżdżę jak emeryt :acute:
Jak olej wobec tego wlać 10w40 czy ryzykować i 5w40?Mobil,Valvoline,Elf?
proponuje Ci układ odmy oparty o oil-catch tank - zastępuje fabryczny odolejacz
jedyne co trzeba robić to jakoś raz na jakiś czas (raz czy dwa razy w roku) wylać z niego cały syf
układ może być "otwarty" z filterkiem jak na zdjęciu (w tym przypadku miejsce w którym odma była podłączona do dolotu należy zaślepić) lub "zamknięty" czyli podłączony do dolotu
[quote="Marcin86c"]proponuje Ci układ odmy oparty o oil-catch tank - zastępuje fabryczny odolejacz
jedyne co trzeba robić to jakoś raz na jakiś czas (raz czy dwa razy w roku) wylać z niego cały syf
układ może być "otwarty" z filterkiem jak na zdjęciu (w tym przypadku miejsce w którym odma była podłączona do dolotu należy zaślepić) lub "zamknięty" czyli podłączony do dolotu[/quote]
Czyli rozumiem że pucha od odmy zostaje, tylko między filtrem powietrza a odmą montuje oil-catch tank.Jaki koszt był wykonania,ew. posiadasz jakiś tuorial?
nie wiem jak to dokładnie wygląda w twoim aucie musiał byś zrobić zdjęcie
kiedyś miałem rysunek techniczny do wykonania, ale go zagubiłem, jak nie zapomnę to poszukam w wolnej chwili, bo wykonywał to dla mnie ktoś na zamówienie ze stali
można tez kupić gotowce http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... t-1-1-0118
te za ok 80-90zl wyglądają całkiem sensownie i maja spust płynu na dnie
Ok,wszystko już wiem zrobię sobie na weekendzie,dzięki raz jeszcze.A jaka jest różnica między otwartym a zamkniętym?Nie chce aby mi waliło olejem, przez ten filtr nie będzie wywalało smrodu?
Układ zamknięty przy takim silniku to ma tylko korzyści, raz że podciśnienie, dwa że ilość oleju wychodzącego przez odmę jest znikoma, to nie jest 3.0 turbo.
Winiacz jakoś w 3F który praktycznie niczym, jak każdy silnik benzynowy, problemów z otwartą odmą nie miałem, a wręcz problem znikł
marqs85 niestety układ otwarty skutkuje nieprzyjemnymi zapachami wewnątrz kabiny od czasu do czasu, przede wszystkim w korkach
nie wiem jaki masz olej ale 5w40 albo 10w40 jak najbardziej zalecany jeżeli jeździsz na np 15w40
Panowie, raz kolesiowi montowałem na jego własne życzenie odmę do wydechu, już chyba ze dwa lata tak śmiga i naprawdę nic mu nie śmierdzi i nie ma problemów z zamarzaniem odmy, po prostu trzeba zamontować króciec na wydechu pod odpowiednim kontem i cały syf wyleci ze spalinami przy przelotowych wydechach, ak poza tym to catch oil tank jest też dobry przy wolno ssakach
Na drodze, jak i w życiu, liczy się niezawodność. W kwestii CBD wybieram sixty8