Polo 9n by Jason

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

Polo 9n by Jason

Post autor: jasonft13 »

Witam, posiadam polóweczkę od paru dni.Jestem jej drugim właścicielem i posiadam mega bogatą książkę serwisową.

Dane techniczne:

Rok produkcji:2002
Pojemność:1.2 "benzyniak"
Wersja:hmm tego nie wiem, nie orientuje się jeszcze w wersjach vw
Przebieg:w momencie kupna ok. 96 tys. mil

Posiada elektryczne szyby i lusterka, oryginalne radio,oryginalne alufelgi, klimatyzację, wspomaganie, centralny zamek z alarmem też oryginalny.

Mała ciekawostka- oryginalny rachunek z salonu:
Obrazek

Zrobione:
>wyczyszczenie i nabicie klimatyzacji
> zmiana radia
> dołożenie owiewek drzwi
> zmiana żarówek na LED
> linki do podtrzymania tylnej półki
> tylna klapa została tylko ze znaczkiem vw
> znaczki vw obklejone folią
> podmieniona gałka zmiany biegów -> jednak zostaje oryginał
> ogarnąć tylny spryskiwacz
> kapturek tylnej wycieraczki + regulacja dyszy
> oświetlenie bagażnika
> podłokietnik(trzeba tylko popracować nad mocowaniem bo kiepsko to wykonali)
> jakieś takieś naklejki
> Wymiana świec i rolki paska
> lampka z podsufitki-> niestety to chyba wada tych lampek, podłączyłem mniejsze 2(do czytania) pod główną, zapalają się  po otwarciu drzwi
> dołożona lampka w schowku(czeka na wymianę żarówki na LED)
> dołożone gniazdo USB z dwoma wtyczkami
>wymieniony zepsuty brzęczyk w liczniku
> wyprana tapicerka
> wymieniona obudowa lusterka prawego

Do naprawy/zrobienia:

-silniczki V68 & V154
-ogarnąć parę wgnieceń
-wymienić olej ze skrzyni biegów

W planach:

-zmiana tylnych lamp od modelu 9n3
-dołożenie ogrzewania siedzeń-zostało podciągnąć wiązkę
-delikatna dokładka do przodu

Parę zdjęć:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 paź 2016, 15:50 przez jasonft13, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtek6992 »

warto by dodać cenę
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""wojtek6992""]warto by dodać cenę[/quote]
hmm a ta cena to niby po co? :D
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Do listy modów dorzucił bym odnowienie/ponowne obszycie kierownicy. Po za tym plany :oki: .
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtek6992 »

[quote=""Marcin86c""][quote=""wojtek6992""]warto by dodać cenę[/quote]
hmm a ta cena to niby po co? :D[/quote]

miałem otwartą obok kartę z działu giełda

POMYŁKA

głupi ja :jester:
j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

adek1983, kierownica póki co jest ok. Na razie mam problem z ubezpieczeniem więc plany idą w odstawkę :(
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

[quote=""jasonft13""]adek1983, kierownica póki co jest ok. Na razie mam problem z ubezpieczeniem więc plany idą w odstawkę :([/quote]

Na 6 zdjęciu od góry wygląda na mocno powycieraną. Chyba , że jest brudna.
j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

Możliwe że brudna. ponieważ w momencie kupna dostałem tyle kamyczków i syfu że mógłbym spokojnie otworzyć kamieniołom :)

Moje plany powoli ruszyły:

Obrazek

Stare, wysłużone(choć nie mi) radyjo:

Obrazek

I nowe które mi będzie służyć:

Obrazek

Sprawdziłem,gra jak dla mnie bardzo dobrze, głośno i wyraźnie.Ma parę przydatnych funkcji, które polepszają życie i nie jest skomplikowane w obsłudze. :)

Kolejny up`ik:

Samochód brudny, nie ma kiedy się tym zająć(muszę jechać na myjnie,a tu czasu ni ma :oops: )

Obrazek
Obrazek
Obrazek

UP! w górę serca!

Powoli zaczynam czyścić samochód i doprowadzać go do oryginalności.

Wyprałem tylną tapicerkę( przy okazji urwałem jeden zaczep podłokietnika z tyłu, spinki tapicerki i muszę sprawdzić czy dobrze zapiąłem zagłówki).
Obrazek
Obrazek
Obrazek

porównanie:

Obrazek

Doszły sznurki półki z tyłu:
Obrazek

Kolejny up!

zakupiłem maty grzewcze i przednie fotele zostaną wyprane kiedy dostanę maty, chcę zrobić 2 rzeczy za 1 razem :)

Doszła gałka zmiany biegów ALE jednak zostaje oryginalna! Znaczki zostały obklejone.Bagażnik dostanie też oświetlenie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

Kolejna porcja modzenia!

Co się okazało moja polówka miała instalacje pod światło w bagażniku i o dziwo miała też i samą lampkę (która nie działała z niewiadomych przyczyn- żarówka sprawna ale przez ten cały metal w tej żarówce nie przechodził prądu). Trochę się zdenerwowałem kiedy po przeprowadzeniu przewodów od zapalniczki, zamontowaniu jednej strony i prawie drugiej zobaczyłem to:

Obrazek

Wtedy stwierdziłem że nie ma sensu ciągnąć instalacji przez pół samochodu więc po lewej stronie zasilanie jest z zapalniczki a masa z 5 pinu, natomiast z prawej już jest z owego gniazda, które przerobiłem pod instalacje LED. Paski sprawdzają się świetnie, po zamknięciu klapy nie przygasają tylko wyłączają się całkowicie! Jedyną rzeczą która mnie martwi są kostki po lewej stronie w bagażniku.. są strasznie zaśniedziałe( wężyk spryskiwacza się odpiął i kiedy wciskałem tylny spryskiwacz płyn lał się po tych kostkach..), chciałbym jakoś pozbyć się tego szajsu bo to nie jest wcale dobre dla elektryki.Dodam że wężyk póki co dodatkowo zabezpieczyłem izolacją, tak żeby się nie rozłączył już.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tu fotka tyłu bez napisów i ze znaczkiem już obklejonym:

Obrazek

Co do oklejania kokpitu stwierdzam że wygląda to gorzej niż tragicznie i zostawiam to póki co( prędzej widzę konsolę odnowioną poprzez malowanie niż obklejanie..).

Kolejne graty wpadły! :mrgreen:

Obrazek
Obrazek

Trzeba tylko popracować nad mocowaniami bo fabryka zaniechała tego :( Jakoś się ogarnie na dniach.No i kolor nie ten :scratch:

Parę naklejek (tych chcianych):

Obrazek
Obrazek

I tych niechcianych:

Obrazek
Obrazek

BTW. wiecie jak usunąć taką starą naklejkę (dodam że ona się łuszczy a nie odchodzi w całości) aby nie uszkodzić ogrzewania tylnej szyby?

W Polsce już zakupiłem tylne lampy i konektory do przedłużki, lampkę z podsufitki oraz podłokietnik tylnej kanapy, który urwałem przy praniu tapicerki.Zostały jeszcze siłowniki tylnej klapy (trochę się wylały już) i rzeczy bez których w Polsce dowód by poszedł.. tj. apteczka, gaśnica i trójkąt. Chcę pomyśleć coś nad dywanikiem bagażnika bo jest strasznie gówniany, tzn. ta cała dykta to jakieś nieporozumienie.. Będę próbować zrobić tak jak w puncie mam, mniej więcej na długości 3/4 tego dywaniku będzie załamanie żeby nie podnosić całości.
C
Cookies
Newbie
Newbie

Post autor: Cookies »

Widzę że wpadają nowe zabawki na bieżąco ;)
Jak wygląda stabilność podłokietnika? nie ugina się za mocno pod naciskiem ręki? Aktualnie mam zamontowany model składający się z trzech części i myślę nad zmianą na taki jak Ty zamontowałeś. Ten który mam teraz niestety lubi poskrzypieć i dość mocno się poddaje pod naciskiem :|
No i drugi temat nad którym rozmyślam - ogrzewanie foteli na oryginalnych matach, czy jakieś uniwersalne wpadną? ;)

Powodzenia w dalszych pracach! ;)
j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

hmm, ogrzewanie na ori podzespołach to ciężka sprawa, ponieważ nie znalazłem żadnego schematu! kupiłem więc uniwersalne póki co :D a co do podłokietnika narzeczona nie znosi go :) ja dopiero się jutro przekonam :niewiem: dam Ci znać ;) na pewno muszę zastanowić się jak go zamontować by był stabilny i się trzymał, bo póki co to dołożyli 4 śruby do kompletu i tyle ... :(
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

fajnie działasz :)
pokaż zdjęcia jak zamontowałeś te paski led w bagażniku
j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

Paski jako takie są przyklejone na taśmie 2 stronnej zaraz pod plastikiem w bagażniku. A podłączenie było całkiem proste(patrz na manual), z tym że normalnie puściłbym jeszcze przewody do prawej strony, ale nie zrobiłem tego gdyż miałem instalacje już gotową(wpiąłem sie tylko w nią) a poza tym kabla by mi nie wystarczyło.. A na koniec powiem że ledy gasną całkowicie i nie musiałem nic kombinować aby temu zaradzić.

Obrazek
Obrazek

Edit:

Co do podłokietnika, jeśli ktoś ma tą 100 na zbyciu to może kupić, ale jeśli ktoś woli coś innego zrobić, np. zatankować- Polecam to drugie! Wygoda- nieziemska, wykonanie- gorzej niż źle, wady-utrudniony dostęp do ręcznego. Ja osobiście zapłaciłem za podłokietnik coś koło 23 funtów i stwierdzam że mógłbym to lepiej wydać.. ale nic, ogarnę mocowanie(nie miałem czasu jeszcze) i zostanie. Przynajmniej praktyczny schowek mam :jester:

Moja lista modów trochę się skróciła ponieważ jak zostałem poinformowany, angielskie firmy ubezpieczeniowe są tak, em 'głupie' że za każdą modyfikacje odchodzącą od standardu auta każą sobie płacić, a jeśli się nie poinformuje ich to anulują ubezpieczenie/nie wypłacą odszkodowania :( jest to lekko mówiąc dramat.. ale cóż.
Awatar użytkownika
PaKoz92
Newbie
Newbie

Post autor: PaKoz92 »

Bardzo fajne polo :) Również planuję montaż taśmy led w bagażniku.

Odnośnie niechcianej naklejki: podgrzej ją delikatnie opalarka, ciągle kontrolując czy szyba nie jest zbyt mocno nagrzana bo może pęknąć. Możesz sobie również pomoc delikatnie żyletka.
Powodzenia ! :)
Awatar użytkownika
konikks
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: konikks »

czym obklejałeś znaczki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „9N”