[6c] delikatne pisczenie podczas hamowania

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
LukeRayman
Newbie
Newbie

[6c] delikatne pisczenie podczas hamowania

Post autor: LukeRayman »

Hej, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem nowego Polo. :) Wczoraj jednak usłyszałem delikatny dźwięk piszczenia podczas hamowania. Dało się to słyszeć równiez dzisiaj. Samochód jest nowy, więc zastanawiam się, czy może to być efekt tego, że ma nowe hamulce, które wydają tak dźwięk przez to, że jeszcze nie były używane, czy może to być objaw jakiejś usterki?
Ostatnio zmieniony 03 lut 2016, 9:34 przez LukeRayman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: garbatymarcin »

To nie jest nic niezwykłego, zdarza się, że hamulce piszczą. Zazwyczaj przechodzi po jakimś czasie, osobiście nie wiem, czego to może być efekt, po prostu klocki hamulcowe bądź tarcze wpadają w wibracje. Myślę, że wystarczyłoby dokręcić tarczę bo zazwyczaj jest ona dokręcana śrubką do piasty, aby się nie obracała przed założeniem koła, ewentualnie można byłoby się pokusić o gumowe naklejki na klocki. Nakleja się je na zewnętrzną powierzchnię klocka, pomiędzy klockiem a zaciskiem. Taka gumowa naklejka tłumi drgania, nie jest bardzo gruba, bo jedna sztuka ma grubość milimetra.
Było: 1302 \'71, 86c \'87, 6n \'97
Jest]Derby 86c \'82[/url], CG9 \'00
Awatar użytkownika
_MATI_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _MATI_ »

Nowe klocki i tarcze muszą się dotrzeć. Jeśli problem nie ustąpi po 200 - 300 km polecam udać się do serwisu. (Możesz spróbować kilkukrotnie ostrzej przyhamować). Być może doradcy udzielą Tobie jakieś sensownej informacji na ten temat.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
LukeRayman
Newbie
Newbie

Dzięki za odpowiedzi. W sumie problem ten pojawił się po około 400 - 500 km, może zniknie sam. Zdarza się to w sumie stosunkowo rzadko, tylko podczas hamowania z jednoczesnym skręcaniem w lewo. Normalnie jest cichutko. Chociaż ostatnio taki sam pisk usłyszałem raz podczas cofania, bez naciskania hamulca. No, ale może to nic takiego.
Awatar użytkownika
LukeRayman
Newbie
Newbie

Ostatnio tego pisku nie słychać. Na dodatek moja żona już ze dwa razy testowała ABS, czyli sprawdzała, jak samochód reaguje na gwałtowne hamowanie. :P Więc pewnie coś tam się dotarło i hamulców nie słychać. :)
Awatar użytkownika
Doc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Doc »

a może wpływ na tego typu sytuację miała temperatura minusowa na dworze. Podejrzewam że powinno być już w porządku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”