[Classic] Nowa linka sprzęgła-problemy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
brysiu28
Raczkujący
Raczkujący

[Classic] Nowa linka sprzęgła-problemy

Post autor: brysiu28 »

Witajcie, po pęknięciu starej linki która i tak nadawała się tylko na śmietnik kupiłem linke Sachsa , pedał chodzi ładnie płynnie ale sprzęgło bierze od samego dołu, dosłownie kilka milimetrów i już łapie ale rzecz w tym że nie zawsze te biegi tak pięknie wchodzą , podczas jazdy nie ma problemów ale jak już stanę i chce wrzucić jakiś bieg stojąc to wygląda to tak jakby brakowało docisku , najgorzej jest ze wstecznym który raz wejdzie dobrze po wcześniejszym kilkusekundowym trzymaniu sprzęgła a raz mogę trzymać sprzęgło nawet i minutę a i tak chrupnie przy wrzuceniu. I teraz pytanie czy sprzęgło jest już na wykończeniu ? (nie ślizga się) czy to wina tego samoregulatora który się po prostu źle wyregulował czy w czym może być problem ? Dodam że przy starej lince szło to wszystko lepiej lecz linka "skakała" , chodziła raz ciężko raz lekko itp. ale wystarczyło przytrzymać ze dwie sekundy sprzęgło i wsteczny zawsze wchodził bez zarzutów. Proszę o pomoc bo sam nie wiem od czego zacząć żeby było dobrze...
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jacob »

Z wbijaniem wstecznego to taki problem, że jedynka i wsteczny jest na tym samym synchronizatorze i nawet przy wszystkim dobrze ustawionym czasem zgrzytnie. Ja sobie zawsze najpierw wbijam 1 a potem R. Tez co do reszty nie doradzę bo mam tak samo jak Ty xD
Pomogłem ? Kliknij pomógł
b
brysiu28
Raczkujący
Raczkujący

No własnie przy wbijaniu 1 a potem R to u mnie zawsze jest zgrzyt i to taki konkretny xD , czasem jest też tak że stoje na luzie, trzymam sprzęgło i żaden bieg nie wejdzie, dopiero po puszczeniu i po ponownym wciśnięciu sprzęgła jest ok..
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Miałem identyczne problemy wymieniłem też na zamiennik po miesiącu dosłownie się rozsypała i rozciągnęła, jeszcze dodałem dystans na łapie sprzęgła ale za chwilę się wysypała jak struna w gitarze...
linka z firmy Hart tak btw :eek:
Wrzuciłem z powrotem starą, która jeszcze służy kolejnemu właścicielowi. :grin:
Z tego co widzę tylko oryginał lub używany oryginał, te zamienniki są kiepskiej jakości, to samo tyczy się kabli zapłonowych (zamienników).
Zamienniki nie trzymają nominału zazwyczaj nie pasują są za długie albo nie skalibrowane, tyczy się to też innych linek.
Zalecam abyś poszukał sobie oryginału ze szrotu, będzie o wiele lepszy i skończy życie wraz z autem a nie po miesiącu. :hello:
civic r18a2/407 1,6 HDi
b
brysiu28
Raczkujący
Raczkujący

Dobra jak na razie chyba się ustabilizowała i nie ma problemów, jak coś się będzie dziać dam znać :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”