[6n] filtr powietrza brudny od oleju. 1.6 75KM

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

M
Mathhias
Newbie
Newbie

[6n] filtr powietrza brudny od oleju. 1.6 75KM

Post autor: Mathhias »

Witam.
Mam problem z moim polo. Otóż zauważyłem, że mam brudny filtr od oleju. Pojechałem do mechanika, który wyczyścił odmę i auto miało jeździć bezproblemowo. Jednak po miesiącu zajrzałem do filtra a on znowu jest brudny od oleju. Jaka to może być przyczyna?
Dodam, że auto jeździ, nie szarpie, nie kopci, masła na korku nie ma, silnik pracuje równo.

Czy odma była źle wyczyszczona, czy może problem leży gdzie indziej?
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: iJopek »

Olej idzie odmą do filtra, może jest za dużo oleju wlane, albo znów odma jest zanieczyszczona.
M
Mathhias
Newbie
Newbie

Oleju za dużo nie jest wlane. Tego jestem pewien. Odma nie wiem, czy się znowu zabrudziła.

Dodam, że dzisiaj wywaliło mi kontrolkę od temp. płynu, zajrzałem i w zbiorniku susza. Zerknąłem na olej nie ma oczek, plam, ani nic.

Mechanik stwierdził:
Przedmuchy w silniki, bądź uszczelka pod głowicą, ale to wróżył z fusów, po prostu przez telefon mi tak powiedział. Jak duże prawdopodobieństwo jest w/w usterek?
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

Post autor: Paffciak »

Jaki olej teraz masz wlany ?
M
Mathhias
Newbie
Newbie

Olej 15w40
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

jeszcze podaj markę...ale to i tak bez znaczenia bo gorszego już wybrać nie mogłeś
M
Mathhias
Newbie
Newbie

Marke oleju? Bodajze mobil.
Czemu gorszego wybrac nie moglem? W oleju widzicie moj problem? I jak rozwiazac moj problem? Zmienić olej?
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Olej na początek. Ja u siebie wlałem MOTUL 5W40 X-clean. I silnik pracuje bez zmian. Zrobiłem już 1500 km i nic się dziwnego nie dzieje. A to, że Ci ubyło płynu chłodniczego to nie, że od razu UG. Poszukaj może masz gdzieś wycieki, albo jakiś wąż pęknięty. Uzupełnij płyn i po 100km sprawdź stan. Jak znowu ubędzie to pooglądaj silnik z góry i z dołu. Dobrą metodą jest postawienie w garażu pod silnikiem kartonu na noc. Będzie widać wycieki.
M
Mathhias
Newbie
Newbie

Czyli Twoim zdaniem olej moze byc przyczyna mojego problemu? Dlaczego?

Na jaki olej mam zmienic? Auto ma przejechane 265tys, w tym 20tys na gazie.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

A filtr powietrza był wymieniany? Bo nic o tym nie piszesz. Pamiętaj, że olej 15W40 ma gorsze właściwości niż 5W40 w zakresie radzenia sobie z parą wodną. Możliwe, że znów zawaliło Ci odmę.
A
Anonymous

interesujące... widze ze cały mój post z podaniem linku do tego tematu viewtopic.php?f=10&t=62735&p=637244# od tak sobie wcięło... jakiś mod się bawi widać

do twojego silnika nadaje się 5w40 lub 10w40
osobiście polecił bym ci przy takim przebiegu Valvoline Maxlife
M
Mathhias
Newbie
Newbie

adek1983 - tak, po czyszczeniu odmy filtr byl wymieniony na nowy i po moesoacu znowu nadawal sie do wymiany.

Czyli sugerujesz, aby znowu sprawdzic odme i zmienoc olej? Czy jezeli zmienil bym na 10w40 to silnik nie zacznie go "brac"? Czy takie przejscie wymaga jakis większych zabiegow, czy standardowe spiszczemie starego, zmeczonego juz oleju i zalanie nowym wystarczy? Oczywiscoe z wymiana filtra.
A
Anonymous

na 10w40 możesz zmienić bez płukanki
robiłem to w swoim poprzednim aucie i żadnego problemu nie było
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Pamiętać należy, że są dwa sposoby na czyszczenie odmy. Po łebkach i dokładnie.

Po łebkach - odpięcie odmy od silnika, przepłukanie na szybko rozpuszczalnikiem, żeby z wierzchu nie było widać.
Dokładnie - http://daneeek.pl.tl/Czyszczenie-odmy-silnika.htm (co pradwa tutaj jest Golf MK4 ale w wielu 6N-kach odma wygląda tak jak tutaj)
k
km222222
Newbie
Newbie

Post autor: km222222 »

na czym polega czyszczenie odmy? Mi w zime sie smietana pod korkiem robila, to mechanik powiedzial ze mam wyjac korek od oleju z silnika i pojezdzic tak troche to sie wyczysci. Zrobilem tak i smietany juz nie ma
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”