[9N] (1.4 16v) Odpala i gaśnie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rafall
Newbie
Newbie

[9N] (1.4 16v) Odpala i gaśnie

Post autor: rafall »

zwracam się do was z prośbą w rozwiązaniu mojego problemu z moim polo 9n 1.4 16v.

Otóż mój problem polega na tym że po odpaleniu momentalnie auto gaśnie. Wygląda to tak że gdy puszczę kluczyk to po około sekundzie silnik gaśnie. Co najdziwniejsze wskaźnik temperatury pokazuje 90st. Co może być przyczyną takiego zachowania samochodu? Próbowałem również odpalać z wciśniętym pedałem gazu ale to też nie dało żadnego rezultatu.
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,po pierwsze dobrze by było auto podłączyć pod komputer i sprawdzić błędy,bo zapewne są,wtedy łatwiej będzie szukać usterki.
Ale tak na wstępie rozumiem że na zimnym silniku pokazuje 90 stopni,jak tak to prawdopodobnie jest walnięty czujnik temp. silnika (płynu),i tu może być przyczyna,bo sterownik silnika próbuje odpalić silnik bez tzw. ssania,bo myśli że silnik jest gorący,dawka jest nie taka jak trzeba i silnik na zimnym gaśnie.
P.s WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH !!! :wave:
Awatar użytkownika
Minimarek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Minimarek »

A świecą się jakieś dodatkowe kontrolki? Może to immobilizer, widziałbyś wtedy stosowną kontrolkę.
r
rafall
Newbie
Newbie

Po odlaczeniu czujnika temperatury, wskazówka nie podnosi się więc czujnik temperatury zapewne walnięty. Po podłączeniu do kompa wyskakuje tylko jeden błąd: "P0407 EGR Sensor B Circuit Low"
g
gnusma
Newbie
Newbie

Post autor: gnusma »

Mam podobny problem. Co jakiś czas auto odpala i w momencie gaśnie. Za drugim razem już pali normalinie. czasami bardzo rzadko auta nie można odpalić w ogołe. Wyskakuje ponoć bład licznika. Dzieje się to zazwyczaj jak auto jest uruchomione na bardzo krótki czas. Nie wiem czy to nie jest wina imobilizera
r
rafall
Newbie
Newbie

Ja już swój problem rozwiązałem. Wymieniłem czujnik temperatury w bloku silnika. I zawiesiła mi się przepustnica więc została ,,rozruszana" i wszystko pięknie działa
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”