Umie ktoś usprawnić lusterka boczne?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Tabakuss
Początkujący
Początkujący

Umie ktoś usprawnić lusterka boczne?

Post autor: Tabakuss »

Lusterka wsteczne-boczne w moim Polo mnie dobijają... Poprzedni właściciel chyba nigdy nie zmieniał ich pozycji i teraz mam problem :scratch: chciałbym jej jakoś usprawnić, ponieważ moim bolidem jeździ jeszcze moja dziewczyna, a że jest niższa to jak raz jakoś udało jej się przestawić lusterka to tak już zostały na wieki wieków :evil: czy zna ktoś jakiś mądry sposób na nie? A może wiecie czy można dopasować jakieś inne z takim prosty sterowaniem takim patyczkiem :) podzielcie się sugestiami :-)
p
piotrek18ony
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: piotrek18ony »

Oj te lusterka mnie też dobijają nie idzie ich ustawic. Mam ta smieszna regulację ale ona juz chyba wieki nie działa i nie moge tego uruchomic...
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Mnie w cabrio sie udalo uruchomic duza iloscia WD-40
Awatar użytkownika
Andrzej_89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Andrzej_89 »

polecam także na lusterka takie małe sferoidalne doczepiane kółeczka, u mnie spełniają rolę bardzo dobrze, bo mam straszne lusterka i praktycznie nic na boki nie widzę, np samochodu jadącego obok który jeszcze nie wszedł w pole widzenie oka.
Awatar użytkownika
Tabakuss
Początkujący
Początkujący

zyi dzielicie koledzy mój los... :( widzę, że muszę być pierwszy i oblookać sprawę ze wstawieniem innych luster :grin: będę musiał się rozejrzeć za tym a jak uda mi się to na pewno dam znać :victory: a na razie wd40 i trzeba to jakoś rozruszać :box:
Awatar użytkownika
BzyQ
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: BzyQ »

ja ustawiam palcem :P samo lustro przesuwam bo mechanizmy to wiadomo , a co do innych widziałem u kogoś elektryczne z golfa II :D
było VW Polo 86C2F 1.3 55km
jest Peugeot 309 XL 1.4 67km
jest Peugeot 309 Graffic 60km
Awatar użytkownika
Pyjo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pyjo »

jak rozumiem chodzi o lusterko z regulacją od środka...

ja bym to zrobił tak:
- zdjąć boczek (to chyba żadna magia nie jest więc nie ma co opisywać), zaślepką od lusterka, odkręcić mocowanie cięgna na drzwiach, odkręcić lusterko i pomaszerować do domu :)
Obrazek
- teraz trochę zabawy - bierzemy jakiś sznurek, paski materiału albo coś takiego, wiążemy dwie pętelki długości ok. 60cm i przekładamy jedną od lewej strony pod lustrem, drugą od prawej strony pod lustrem, i dosuwamy obie do środka ile się da. Suszarka do ręki (opalarka to może trochę stopić plastik) i grzejemy pod lustro. Jak uznamy że już jest dość ciepło to staramy się "wyszarpnąć" szkło lustra do góry/do siebie ciągnąc za te pętelki
Obrazek
Szkło lustra jest wklejone w taką ramkę plastikową, która mocowana jest na wcisk w element przegubowy
Obrazek
- odkręcamy 4 śrubki trzymające element przegubowy (na zdjęciu powyżej już ich nie ma) i wyciągamy to na zewnątrz. I teraz znowu problem - wyciągnięcie cięgienek - nie jest to łatwe ale da się (na upartego można nie wyciągać). Przeciągnąć cięgna przez obudowę lustra, wyjąć na zewnątrz, przeczyścić, nasmarować lekko jakimś oleje, poruszać każdą coby się przegryzło ;) wytrzeć z nadmiaru "tłuszczu". Wyczyścić ten biały elemet przegubowy - tam to cały kurz i syf od momentu zjazdu z taśmy się nazbierał - popatrzeć co można jeszcze zrobić, dopieścić i składać do kupy :cool2:

na co zwrócić uwagę
:!: szkło trzeba ostrożnie wyjmować bo może pęknąć a szkoda by było - sądzę że takie wyjmowanie jak opisałem powyżej jest lepsze niż podważanie nożem/szpachelką z jednej strony; no ale o gustach się nie dyskutuje

co można zrobić ekstra przy okazji
:idea: oczywiście podgrzewanie lusterek :) szkło wrzucić do b. ciepłej wody lub podgrzewać suszarą i odlepiać powoli ten czarny plastik
:idea: tak jak pisał BzyQ - można wstawić elektrykę z golfa II - trzeba jednak przy tym porzeźbić. Na zdj. 3 widać 4 wew. otwory na śruby - tworzą one prostokąt obrócony o 45 st. W lustrach od golfa silniczki elektryczne mocowane są na śruby w takim samym rozstawie ale na prostokącie NIE OBRÓCONYM co oznacza, że albo będzie zamontowany pod skosem - czyli będzie się je głupio ustawiać - albo trzeba trochę porzeźbić obudowę lustra lub dorobić taką okrągłą podkładkę wkręconą w oryginalne otwory a przegub z silniczkiem elektrycznym w nowe otwory na podkładce... no ale to nie o ty miało być (tylko powiem że te silniczki od golfa to też są leciwe i tak... nie zawsze muszą pracować :banghead: )

wstawienie innych luster
:?: mogą pasować od golfa II ale z wersji z niedzielonej szyby - o takie TUTAJ - będą bardziej zachodzić na szybę i mocowanie będzie na 2 a nie 3 śruby (na 100% nie wiem czy wpasują się idealnie w standardowe otwory)

i to by było na tyle
powodzenia
4don site
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tabakuss
Początkujący
Początkujący

:oki: Pyjo z pewnością to co napisałeś pomoże nie jednemu z nam! Dzięki wielkie za dość szczegółowe opisanie, a jak będę miał chwilę to powalczę z lustrami :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”