[6N2] Rozklejanie lampy przedniej oraz kierunków

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
FriStyL
Raczkujący
Raczkujący

[6N2] Rozklejanie lampy przedniej oraz kierunków

Post autor: FriStyL »

Nazwa czynności : Rozklejenie lamp oraz kierunków przód

Model samochodu : Polo 6N2 GTI 1.6 16v

Potrzebne materiały :
-Torxy
-Płaski śrubokręt
-Piekarnik (jedna z metod)
-Nożyk do tapet
-Silikon bezbarwny

Przewidywany koszt : Do 20zł, chyba że planujecie zmianić kolor w lampie tak jak ja to zrobiłem, to doliczcie sobię puszkę lakieru. (20 zł)

Czas wykonania : 1-2 godziny. ja miałem przerwe na piwo to zeszło mi dłużej.

Sposób wykonania :
Odłączamy kierunki, plastikowy cycek obkręcamy i pociągamy do góry. Kierunek wychodzi luzem.
Zdejmujemy zderzak przedni, kilka torxów i klapki spryskiwaczy lamp(jeżeli są).
Sama lampa przednia jest zamontowana na 3 torxy, 2 od dołu jeden od góry.
Wyciągamy lampe pod skosem, od wewnętrznej strony do zewnętrznej ponieważ przy jednym z uchwytów jest cycek który wchodzi do pasa przedniego.
Odłączamy kabel od lampy, ja odłączyłem jak już wyciągałem lampe ponieważ miałem lepszy dostęp.

Gdy mamy wszystko na stole, to wyciągamy wszystkie żarówki jakie w lampie są.
Zdejmujemy metalowe klipsy które się znajdują na łączeniu obudowy lampy z kloszem. Powinno być ich 4.
Jest wiele metod rozklejania lamp, ja użyłem piekarnika. Tak więc rozgrzewamy piekarnik do 60-70 stopni z włączonym termoobiegiem, usprawni to podgrzanie lampy.

Obrazek
Wsadzamy ją do piekarnika, 10-15 minut i wyciągamy.
Rozszczelniamy za pomocą płaskiego śrubokręta, gdy lekko klosz odejdzie zdejmujemy cały klosz.
Obrazek

Gdy ją rozbierzemy możemy sobię wypolerować klosz od środka czy też pomalować lampe od środka.
Obrazek
Obrazek

Taka sama procedura jeśli chodzi o kierunki, tyle że ja trzymałem je 5 minut dłużej w piekarniku niż lampy ze względu na mocniejszy klej.

Po zakończeniu działań w lampie, nakładamy nowy silikon w rowki gdzie klosz lampy ma się schować (nie zapominajcie aby owe rowki wyczyścić ze starego kleju), zakładamy klosz i zabezpieczamy spinkami metalowymi które wcześniej zdjęliśmy

Lampe poskładać i dać jakiś czas silikonowi zaschnąć
Obrazek

Mam nadzieje że manual się komuś przydał.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”