niestety bez rezultatu, większość postów i rad dotyczy niestety tego samego (sprawdzenie auta na kompie)
przy czym nie idą za tym żadne konkretne rozwiązania, a tylko zwiększają ilość problemów do sprawdzenia i kosztów z tym związanych.
Konkretnie sprawa dotyczy 6kv2 z 1996 r silnik AEX 1.4 60KM.
Problemem jest zwłoka (sekundowa) przy naciśnięciu gazu połączona z syknięciem w przepustnicy,
początkowo myślałem ,że problem leży w źle założonym filtrze powietrza (miałem rację, został źle założony w warsztacie i powyginany),
niestety po poprawie to nie było to, kolejno sprawdziłem i poprawiłem uszczelkę obudowy filtra powietrza, okazało się też nie to.
Samochodem da się jeździć, z tym że podczas jazdy należy uwzględnić ową zwłokę i jeździć w wyższym zakresie obrotów.
Gdy się o tym zapomni autko potrafi zdechnąć w najmniej oczekiwanym (niechcianym) momencie (zwłaszcza podczas ruszania).
Problem jest rozwojowy. Co jakiś czas wpadam na nowe pomysły i znajduję kolejne usterki.
mam kilka pytań, proszę o odpowiedź, co zaznaczyłem:
1

2

3 gadżet jest umiejscowiony pod przewodami listwy wtryskowej (2) ma napisane chyba: 3 bar,
podłączony do niego jest przewód podciśnienia z kolektora ssącego (1)

to co zrobiłem do tej pory:
- wymiana układu wydechowego (już szczelny)
- sprawdzenie i poprawa szczelności układu dolotowego
- wymiana termostatu układu chłodzenia
- poprawa i oczyszczenie styków aparatu zapłonowego
- czyszczenie przepustnicy (po tym zabiegu zwiększyły się obroty na biegu jałowym ok 1500 - 1700, po czasie leniwie spadają)
- próba opóźniania i przyspieszania zapłonu (efekt: zwiększały się obroty, falowanie, lub przy opóźnianiu zapłonu: silnik zamulał)
- odłączanie poszczególnych czujników i przewodów podciśnienia (pogarszały tylko działanie silnika, przerywanie, falowanie obrotów)
- sprawdzenie przewodów sondy L.
- wyczyszczenie i sprawdzenie wszystkich wtyczek i konektorów
to co odkryłem:
- uszkodzony czujnik cieczy chłodzącej
(brak wskazań na liczniku, po wyciągnięciu wtyczki 4-pinowej silnik osiąga obroty 900rpm,
po wsadzeniu wtyczki obroty rosną do 1500-1700rpm; na zimnym i gorącym silniku)
- dość intensywny zapach spalin (nie spalone paliwo? włączone ssanie?)
- świst z przepustnicy podczas dodawania gazu + chwilowa zamuła
(ok 1 sek, z założoną i ze zdjętą obudową filtra powietrza)
- brak klapki zamykającej dopływ ciepłego powietrza znad kolektora do filtra powietrza, który wg mnie powinien być w tym szpeju:

to co zamierzam zrobić:
-wymiana czujnika temp. cieczy (ELTH już kupiony)
-wymiana filtra i pompy paliwa
- zamknięcie dolotu ciepłego powietrza, bądź wymiana strumienicy
-inspekcja na kompie (to na samiutkim końcu

z góry dziękuję za wyrozumiałość
wszelka pomoc mile widziana
pozdrawiam