[9N] Dopasowanie nowych pilotów do starego sterownika.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
halabalala71
Początkujący
Początkujący

[9N] Dopasowanie nowych pilotów do starego sterownika.

Post autor: halabalala71 »

Witam, orientuje się ktoś może jak dopasować nowe piloty do starego sterownika centralnego zamka? Kupiłem sterownik centralnego zamka z dwoma pilotami ale nie chce mi się grzebać ze sterownikiem tylko chce zaadaptować te nowe piloty i tyle. Czytałem gdzieś sposób przez Vag ale gościu u którego kupowałem mówił że nie trzeba programu żadnego, jednak instrukcji żadnej nie dostałem.
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,poniżej masz procedurę dopisania kluczyka (pilota).
Można dopisać max 4 kluczyki do auta.
– włożyć do zamka stacyjki oryginalny pasujący kluczyk
– włączyć zapłon,ale nie odpalać auta
– wysiąść z auta i ręcznie (nie z pilota) zamknąć drzwi kierowcy nowym (do przyuczenia) kluczykiem,następnie nacisnąć przycisk na kluczyku jeden do czterech razy.
W celu wprowadzenia danych do pierwszej komórki (1-szy kluczyk) nacisnąć przycisk jeden raz, do drugiej - dwa razy itd. Nadawanie kolejnych impulsów nie może odbywać się szybciej niż co jedną sekundę. Każdy impuls jest potwierdzany sygnałem dźwiękowym.
- Po przerwie 5 sekund od ostatniego nadania impulsu ponownie nacisnąć na chwile przycisk nadawania. Samochód zostanie odblokowany i przebieg dopisania kluczyka jest zakończony.
Zakończenie procesu programowania musi nastąpić w przeciągu 30 sekund od zamknięcia samochodu.W przeciwnym razie należy proces powtórzyć przez ponowne zamknięcie drzwi kierowcy lub pasażera dopisywanym kluczykiem.
P.s
Powyższą procedurę należy przeprowadzić dla każdego kluczyka. Jeżeli nie wiemy, która komórka pamięci jest wolna ( na przykład przy kluczyku zapasowym), to należy ponownie wprowadzić do urządzenia sterującego kody wszystkich kluczyków.
Można też podpiąć auto do np. Vag-a i w sterowniku komfortu-centralny zamek można sprawdzić ile kluczyków i w które komórki są zapisane.

Nie wiem czy powyższa procedura się sprawdzi u Ciebie ponieważ żeby cały proces się udał potrzeba jeden oryginalny działający kluczyk. Jeśli chcesz od nowa dopisać wszystkie kluczyki to raczej zrobisz to tylko Vagiem lub Vcds. Ale możesz spróbować jak powyżej.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2015, 15:38 przez danielzy, łącznie zmieniany 1 raz.
h
halabalala71
Początkujący
Początkujący

Ok tylko że tam jest napisane procedura dopisania kluczyka, a mi chodzi o dodanie pilota.
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Dobra napiszę to jeszcze inaczej może jaśniej,to jest procedura dodania-dopisania nowego pilota-do auta.
h
halabalala71
Początkujący
Początkujący

Aha, dobra spoko bo coś tam pisało o kluczykach i myślałem że chodzi o dopasowanie kluczyka do immo czy coś.

Tylko jak mam zamknąć auto kluczykiem jeśli mam jeden i ten jeden ma być w stacyjce z włączonym zapłonem?
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Kolego chcesz dodać nowy klucz-pilot,więc 1-szy oryginalny (który funkcjonuje) wkładasz do stacyjki i włączasz zapłon,wysiadasz z auta i drugim (tym następnym co go chcesz dodać do auta) zamykasz ręcznie poprzez zamek-wkładkę drzwi i następnie przyciskiem otwarcia klikasz od 1 do 4 razy. Wszystko masz wyżej opisane,może w języku dla nieco bardziej obeznanych ale idzie się połapać. Daj znać czy się udało.
h
halabalala71
Początkujący
Początkujący

Próbuje wyjaśnić że mam JEDEN kluczyk, oryginalny VW z immo. Do tego osobno jeden pilot którym otwieram i zamykam auto. Ale ze pilot stary to dokupilem dwa nowe, same piloty, bez zadnych kluczyków. Rozumiesz? Musze dorobić sobie klucz żeby zaadaptowac te dwa nowe piloty?
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Aha dobra już wiem o co chodzi. W takim razie jeśli chcesz dodać pilota bez 2 go kluczyka to tylko przez np. VCDS lub inny program. Lub musisz mieć drugi klucz (grot) żeby to zrobić za pomocą powyższej procedury. Sorry ale nie mogłem zaskoczyć o co ci chodzi i w czym masz problem.
h
halabalala71
Początkujący
Początkujący

Próbowałem przez Vaga ale w adaptacji kanały odpowiedzialne za ilość dodanych pilotów są niestety nieczynne i nie mogę w nich nic zmienić. Natomiast w blokach pomiarowych modułu komfortu (46) gdzie można odczytać również ilość pilotów jest 0000. Dziwne. Ale rozumiem że jak dorobię sobie samego grota bez immo tylko po to by móc zamknąć auto tym kluczykiem (oryginalny z immo bedzie w stacyjce z wł. zapłonem) to uda mi się przeprowadzić tę procedurę którą opisałeś wyżej?
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Dziwne że masz w blokach pomiarowych liczbę pilotów 0000,to by wychodziło że wszystkie piloty są skasowane. Ale jeśli masz dojście do Vaga spróbuj dodać piloty przez niego. Poniżej masz jak to zrobić poprawnie.

Zbierz wszystkie piloty zdalnego sterowania jakie chcesz zaprogramować. Jeden z kluczyków pojazdu umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON. Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:
[Wybór]
[46 - Moduł komfortu] lub [35 - Centralny zamek]
[Adaptacja - 10]
Wybierz kanał "01" (w niektórych modelach AUDI może to być kanał "21")
[Odczytaj]

W polu "Wartość zapisana" powinna pojawić się liczba aktualnie zaprogramowanych pilotów.
W polu "Nowa wartość" wpisz łączną ilość pilotów (max. 4) jakie chcesz dopasować do sterownika (łącznie z działającymi już pilotami).
[Testuj]
Upewnij się, że sterownik akceptuje wprowadzoną wartość.
[Zapisz]

Teraz masz ok. 15 sekund na dopasowanie wszystkich pilotów zdalnego sterowania. Naciskaj i przytrzymuj (przez min. 1 sekundę) - po kolei w każdym pilocie przeznaczonym do zakodowania - przycisk UNLOCK (otwieranie).

Jeżeli powyższa procedura nie działa - tzn. zarówno kanał "01" jak i "21" nie są dostępne - postępuj następująco:( to już sposób z drugim kluczykiem,pilot+grot)

Jeden z kluczyków pojazdu (stary - z zakodowanym i działającym pilotem) umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON (nie uruchamiaj pojazdu!). Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:
[Wybór]
[Bloki pomiarowe - 08]
Wybierz grupę "003" (w niektórych modelach może to być grupa "007")
[Idź!]
Wartość wyświetlana w polu numer 2 pozwala odczytać ile pilotów jest aktualnie dopasowanych i jakie pozycje zajmują one w pamięci sterownika, np.: "0001" informuje o tym, że dopasowany jest jeden pilot i zajmuje on pierwszą pozycję w pamięci sterownika.
Teraz zamknij samochód od zewnątrz ("ręcznie" - nie pilotem!) używając do tego kluczyka zespolonego razem z niedopasowanym jeszcze pilotem (zamykaj drzwi kierowcy).
Teraz w ciągu 5 sekund od zamknięcia drzwi naciśnij przycisk UNLOCK (otwieranie) w niedopasowanym jeszcze pilocie. Ilość naciśnięć przycisku UNLOCK odpowiada za pozycję pilota w pamięci sterownika. Dwukrotne naciśnięcie przycisku otwierania spowoduje zapisanie pilota na drugiej pozycji pamięci, trzykrotne - na trzeciej itd.
Przykład:
Jeżeli chcesz zaprogramować nowy pilot zdalnego sterowania, a przed rozpoczęciem procedury dopisania pilotów w polu nr 2 w grupie "003" (lub "007") bloków pomiarowych widniała wartość "0001", powinieneś nacisnąć przycisk UNLOCK dwa razy. Rezultatem tej czynności powinna być wartość "0011" w polu nr 2.
Po zakończeniu ustalania pozycji programowanego w danej chwili pilota, zaczekaj 5 sekund po czym naciśnij przycisk UNLOCK (na nowo zakodowanym pilocie).
Wyłącz zapłon i wyciągnij kluczyk ze stacyjki. Sprawdź działanie pilota: naciśnij przycisk LOCK aby zamknąć pojazd. Naciśnij UNLOCK - aby otworzyć.
Umieść w stacyjce pojazdu kluczyk z nowo zakodowanym pilotem. Włącz zapłon ale nie uruchamiaj pojazdu.

[Wybór]
[Bloki pomiarowe - 08]
Wybierz grupę "003" (w niektórych modelach może to być grupa "007")
[Idź!]

Nawiązując do podanego wyżej przykładu, pole nr 2 powinno wskazywać np. wartość "0011".
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

ja z ciekawości zapytam - czy u Ciebie jest oryginalny centralny
[quote=""halabalala71""]Kupiłem sterownik centralnego zamka z dwoma pilotami [/quote]
czy jakaś dokładka
Obrazek
h
halabalala71
Początkujący
Początkujący

Szczerze mowiąc niewiem. Mam sterownik zamontowany mniej miecej w okolicy modulu centralnej elektryki nad kolanami pod deską rozdzielczą. Po zamknieciu auta, szyby automatycznie sa domykaja. Kupilem nowy sterownik z pilotami ale chce tylko dopasowac te nowe piloty, nie chce mi sie grzebac i wymieniac wszystko razem ze sterownikiem. A procedure w vag opisaną wyzej probowalem zrobic, i tak jak juz pisalem, nie mam mozliwosci zmiany liczby pilotow w kanalach adaptacji a w blokach pomiarowych pokazuje 0000. Czy po dorobieniu grota uda mi sie zaadaptowac te piloty? I czy bedą rowniez domykaly automatycznie szyby?
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Jeśli masz funkcję domykania szyb po zamknięciu auta pilotem to na 100% coś było dokładane nie fabrycznie,takiej funkcji nie ma w Polo fabrycznie. Zakładając że sam centralny masz fabryczny, to mógł być tylko zamykany tylko z kluczyka (bez pilotów) i ktoś dokładał dodatkową centralkę, lub od nowości były piloty ale było dokładane domykanie szyb po zamknięciu auta,bo takiej funkcji nie ma w Polo. W obu przypadkach nie ma pewności że dopisanie pilota powyższymi metodami się uda,ale napewno warto próbować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”