[9N] Brak lewych pozycyjnych po małym zwarciu.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
halabalala71
Początkujący
Początkujący

[9N] Brak lewych pozycyjnych po małym zwarciu.

Post autor: halabalala71 »

Witam, mam mały problem. Wczoraj niechcący zrobiłem zwarcie dotykając plusem pozycyjnych tylnych (z plusa pociągnięty przewód do dołożonego oświetlenia led bagażnika) do blachy i spaliło mi przednie lewe pozycyjne i prawie tylne lewe pozycyjne. Wymieniłem żarówki i dalej kicha, nie świeci lewa strona...

Szukałem jakiegoś bezpiecznika ale nigdzie w instrukcji nie znalazłem odpowiedniego bezpiecznika do pozycyjnych świateł.

Ktoś pomoże?
Awatar użytkownika
Wojciechus
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Wojciechus »

Zawsze możesz powyjmować bezpieczniki jeden po drugim i popatrzeć który się upalił.
Awatar użytkownika
mroku
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mroku »

Możesz też nie wyjmując bezpiecznika sprawdzić jego stan. Bierzesz miernik uniwersalny, ustawiasz na ciągłość i sprawdzasz czy sygnał jest ciągły. Jak bezpiecznik będzie spalony miernik nie będzie piszczeć :)
Awatar użytkownika
mroku
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mroku »

Oczywiście kable miernika przystawiasz do bezpiecznika.
Awatar użytkownika
Minimarek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Minimarek »

[quote=""mroku""]Oczywiście kable miernika przystawiasz do bezpiecznika.[/quote]
Nie każdy rodzaj bezpieczników to umożliwia, niektóre są całkowicie zalane z przodu, szczególnie te mniejsze w polo.

Na moje oko to będzie bezpiecznik numer 13, ale sprawdź 12 i 13, one powinny za to odpowiadać.

Obrazek
h
halabalala71
Początkujący
Początkujący

Post autor: halabalala71 »

Dzięki za rady. Okazało się że rzeczywiście błahostka. Bezpiecznik, bodajże 18, odpowiadał za lewe pozycyjne, nie było nigdzie w manualu itd. napisane za co odpowiada, a przeoczyłem wcześniej bo padł w taki sposób że ciężko było to zauważyć, dopiero po zmierzeniu miernikiem zdiagnozowałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”