[6n] 1.4 AKV dmucha powietrzem z pod korka wlewu oleju

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

P
Paluchoo6n
Newbie
Newbie

[6n] 1.4 AKV dmucha powietrzem z pod korka wlewu oleju

Post autor: Paluchoo6n »

Witam od jakiegoś miesiąca jestem posiadaczem Polo 6n z 1998 r z silnikiem 1.4 (prawdopodobnie AKV) . Od jakiegoś czasu mam problem z szybko ubywającym olejem , wszystko zaczęło się gdy wyczyściłem odmę silnika , po zdjęciu odmy okazało się ,że ma ona dosyć sporą dziurę więc kupiłem i założyłem nową odmę. Po zmianie odmy silnik zaczął się strasznie "pocić" i przez tydzień ubyło mi jakieś 1.5 litra oleju . Okazało się ,że nie mam wgl uszczelki pod miską olejową i na dodatek dmucha olejem z pod odmy. Wczoraj założyłem uszczelkę pod miską i po raz kolejny zdjąłem i wyczyściłem dokładnie odmę i olej przestał tak szybko ubywać , ale niestety ciągle jest go mniej. Teraz moje 3 pytania , czy z odmy ma prawo dmuchać czymś co przypomina parę ? czy z pod korka oleju może dmuchać powietrze , nie jest to mocne dmuchanie , ale czuć lekkie dmuchanie powietrza , nie są to spaliny itp. oraz co może powodować falowanie silnika na obrotach ? Zauważyłem też ,że jest mokro od oleju w miejscu gdzie przewód z bagnetem wchodzi do bloku silnika . Polo wydaje się mieć "zdrowy" silnik , mimo cykania zaworów na zimnym silniku oraz falowania obrotów , nic niepokojącego się nie dzieje , silnik nie kopci i ma sporo mocy jak na 60km . Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”