[6n2] Dziwne piszczenie w przednim kole + film

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
afganski
Newbie
Newbie

[6n2] Dziwne piszczenie w przednim kole + film

Post autor: afganski »

Cześć, mam dość uporczywy problem z moim polo 6n2 1.4 TDI. Mianowicie przy delikatnym poruszeniu kierownicą w prawo coś niemiłosiernie piszczy na 99% w lewym przednim kole. Dodam, że nie piszczy zawsze ale jak już zacznie to nie chce przestać. Wydaje mi się także, że rok temu miałem to samo z tym, że dźwięk był mniej uporczywy. Problem pojawił się po wymianie kół na zimowe, całe lato na alufelgach nic się nie działo. Rozwiązaniem doraźnym jest choćby delikatne wciśnięcie pedału hamulca lub skręcenie w lewo co jest średnio bezpieczne na drodze :) Sprawdziłem zaciski, dolna tulejka była zapieczona, rozwiązaniem było urwanie, rozwiercenie i założenie nowej. wszystko chodzi, klocki nie są ścięte a przy gwałtownym hamowaniu samochodu nie ściąga. Koło tarcza również się nie grzeje. Nie ma reguły pojawiania się pisku, czasami po przejechaniu przez nierówność, czasami na prostej drodze. Jedynym "sensownym rozwiązaniem wydaje mi się tutaj łożysko. Nigdzie nie widać otarć, aktualnie nawet nie mam tej metalowej osłony z wewnętrznej strony tarczy. Poniżej filmik z tym jakże irytującym dźwiękiem ( kierownica jest lekko przestawiona w lewo po wymianie drążka z prawej strony).

Będę wdzięczny za jakąś sugestię :)

https://www.youtube.com/watch?v=8yZ4J4t ... e=youtu.be
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: VWV »

Z jakim ET masz felgi zimowe? Jeżeli na letnich nie było problemów to może zacisk ociera gdzieś o wewnętrzną stronę felgi zimowej. Zdejmij koło i zerknij jeszcze raz na zacisk i felgę czy nie ma gdzieś otarć.
Jak ze zbieżnością i kątami? Wszystko ok?
Drugi temat jaki ja miałem u siebie to oddzielające się pod wpływem temperatury zewnętrzne blaszki z klocków które podczas hamowania przesuwają się i ocierają o tarczę hamulcową.
a
afganski
Newbie
Newbie

o ile się nie mylę to ET35. Otarć nie widać nigdzie. zbieżność może minimalnie być przestawiona ale nie jakoś tragicznie, kąty również. wątpię, że to blaszki bo są proste, niepoobdzierane nigdzie. Właśnie zrobiłem jeszcze podmiankę kół przód-tył, zobaczymy czy coś się zmieni.
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

Jak masz rozregulowaną zbieżność to może wystąpić tzw ząbkowanie opony i dlatego wydobywać się mogą takie dźwięki. A jeżeli chodzi o blaszki to nie chodzi mi o prowadnice klocków tylko o te co są przyklejone do zewnętrznej ściany klocka ;)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote="VWV"]A jeżeli chodzi o blaszki to nie chodzi mi o prowadnice klocków tylko o te co są przyklejone do zewnętrznej ściany klocka[/quote]
też miałem taki przypadek ale w 86c2f
a
afganski
Newbie
Newbie

http://www.motostacja.pl/photos/items_t ... 000370.jpg chodzi o te czarne blaszki z napisem e20 tak?
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

Dokładnie tak ;)
a
afganski
Newbie
Newbie

W takim razie dobrze się zrozumieliśmy, nie ma tam żadnego śladu po jakimkolwiek tarciu. Plan założyłem taki: podmiana tył-przód, jak nie pomoże to jeszcze na jakiś czas założę letnie bo na letnich nic się nie działo. Jeśli to nie pomoże to chyba zacznę od wymiany łożyska.
a
afganski
Newbie
Newbie

Problem rozwiązany, pomogła wymiana jarzm i tłoczków. W głowie pozostaje tylko pytanie dlaczego na letnich nie piszczało w ogóle a na zimowych tak bardzo dawało po garach.

Dzięki za pomoc. :amen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”