Od pewnego czasu, z różną częstotliwością, najczęściej po staniu w korku (przegrzewanie?) pojawia się u mnie problem utraty mocy i nie wchodzenia na obroty.
Pierwsza myśl jest taka, że turbina nie pracuje. Ale błędy wskazujące wprost na sprężarkę nie pojawiają się.
Jedyny błąd który się powtarza (choć nie pojawia się za każdym razem gdy wystąpi problem) dotyczy niedostatecznego przepływu powietrza w układzie dolotowym (intake air flow to low - jakoś tak).
Ponieważ zjawisko występuje zawsze w tych samych okolicznościach (korek, krótki postój), zastanawiam się czy nie zawiesza się jakiś czujnik?
Czy możecie zasugerować gdzie szukać przyczyn?
Wskazywano mi przepływomierz (?) ale nie wiem gdzie mam szukać tej części w tym silniku (numer?).
Aaa… i jeszcze co ważne - po zgaszeniu i ponownym zapaleniu silnik najczęściej powraca do normalnej pracy.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
O ile czujniki ciśnienia (Intake Manifold Pressure Sensor (G71/MAP) ) znalazłem już wczoraj wyjąłem, przedmuchałem, o tyle tego czujnika przepływu (Mass Air Flow Sensor (G70/MAF)) nie umiem zlokalizować.
Niestety po przejrzeniu czujników, problem nie ustąpił.
Nie wiem jak w tym silniku,ale miernika masy powietrza szukaj na rurze w okolicach filtra powietrza,jest to taka nie duża puszka-na pewno jest wpięty w nią przewód.Nie zawsze musi przepływomierz występować.
Witam. Jak zakończyła się sprawa? Od 2 miesięcy mam coś podobnego z drobnymi różnicami. Na rozgrzanym silniku po krótkim postoju np. w korku czyli temperatura silnika wzrasta to zapalają się kontrolki "wyłączone ESP" i "czujnik cieśnienia opon". Po ponownym uruchomieniu silnika kontrolki nie świecą i wszystko jest ok ale gdy tylko silnik znów nabierze temperatury na postoju kontrolki znów się zapalają. Sporadycznie do tego zestawu zapala się kontrolka "niesprawny katalizator". Objaw jest taki że spada moc. Nie ma żadnego szarpania silnika podwyższonych obrotów czy wyższego spalania. Świecące kontrolki to oczywiście tylko pusta informacja o jakimś błędzie, który występuje gdy silnik jest ciepły, w moim przypadku jest to błąd w silniku. Byłem już u elektromechanika po podłączeniu do komputera ... nie mam nr błędu ale mechanik wstępnie powiedział że błąd dotyczy układu dolotowego lub wylotowego w najgorszym przypadku turbo. W przyszłym tygodniu zostawiam samochód na dokładne zbadanie sprawy i naprawę ale może kolega Widelec napisze co było przyczyną usterki. W międzyczasie zostały wymienione świece, kable zapłonowe mają rok więc kwestia zapłonu to raczej nie jest.
PS. Sprawa załatwiona. Przeczyszczony układ dolotowy, przepustnica, czujniki...na którymś był nagar, adaptacja przepustnicy, czujników...tak sprawę przedstawił mi mechanik. Wszystko działa prawidłowo.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2016, 14:26 przez Silver, łącznie zmieniany 1 raz.