[9N3] Aktywacja funkcji dodatkowych w Polo IV 1.2

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

[9N3] Aktywacja funkcji dodatkowych w Polo IV 1.2

Post autor: IreuN »

Witajcie, chciałbym się zabrać w końcu za to o czym wspomniałem w tytule, głównie zależy mi na tych funkcjach:
  • Ryglowanie drzwi powyżej 15 Km / h
  • Doświetlanie zakrętów
  • (może) tempomat.
Ale za więcej, nie pogardzę. :)

Moja polówka to 1.2, z 2007 roku, w wersji standardowej ( http://www.berdychowski.com.pl/osobowe/ ... polo2.html ) a to jej wyposażenie:

Kod: Zaznacz cały

X4J = National sales program Poland
1AC = Anti-lock brake system (ABS)
QG1 = Service interval prolongation
0GG = Emission standard EU4
C0D = Steel wheels 5J x 14
H8P = Tires 165/70 R14 81T
4KC = Side and rear windows in heat-insulatingglass
4GF = Windshield in heat-insulating glass
3NC = Rear seat bench/backrest, split folding
1ME = Steering wheel
Q1A = Standard front seats
J1P = Battery 220 A (44 Ah)
8M1 = Rear window wiper and washer system with intermittent control
8BB = Halogen headlight for driving on the right
U0C = Instrument insert with tachometer clock and km/h speedometer
8RE = 4 speakers (passive)
8TC = Rear fog light for driving on the right
7R3 = Side turn signal lights (white)
Czy moglibyście mi powiedzieć, czy aktywowanie tych funkcji na takim wyposażeniu będzie możliwe? Z góry dziękuję! :)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2015, 20:05 przez IreuN, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam, to co można lub nie w Twoim Polo;
-automatyczne ryglowanie zamków można aktywować tylko jak masz fabryczny centralny na pilota
- doświetlanie zakrętów zapomnij
-tempomat trzeba zamontować a potem aktywacja,było na forum.
Można sobie dołożyć komputer (średnie spalanie itp.) ale trzeba wymienić licznik,było na forum.
I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

Dziękuję za odpowiedź.

A po czym poznam że ten centralny jest fabryczny? Kluczyki i pilot są osobno...

EDIT: Dobra, mam, pod kierownicą znalazłem skrzyneczkę z napisem "6Q1 937 049 F" a to chyba o to chodzi. A da się na tym włączyć "Wzmacnianie siły hamowania" albo "Coming/Leaving Home" ?
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Wzmacnianie siły hamowania - zapomnij.
Doświetlanie zakrętów i Coming/Leaving Home - tylko z dołożonymi modułami z popularnego portalu aukcyjnego.
Tempomat i zamykanie drzwi (jeśli centralny jest oryginalny) - żaden problem.
I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

No dobra, to na razie zrobiłem sobie taką listę z modułu komfortu:

Kod: Zaznacz cały

LC,00,3,Auto-Unlock (Unlocking when Removing the Ignition Key)
LC,00,4,Auto-Lock (Automatic Locking above 15 km/h)
LC,12,4,Emergency Brake Flashing (Brake Light) active
Tempomat na razie odpuszczę, za dużo roboty jak dla mnie.

Jeszcze znalazłem, że da się włączyć test wskazówek podczas zapłonu, ma ktoś jakieś info o tym, czy to w ogóle działa? http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=202&t=48623

I ostatnie, mógłby ktoś powiedzieć jaki kabel potrzebuję, żeby te funkcje aktywować? Najlepiej z linkiem do allegro. ; )
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Kolego te kody co napisałeś to ok ale z tego co wiem nie aktywujesz ich w swoim Polo,nie ma opcji np. Emergency Brake Flashing, bo ta funkcja jest dostępna w Passacie i chyba Golfie a nie w Polo.
Jeśli masz osobny pilot do centralnego to znaczy że był dokładany a to znaczy że nie aktywujesz automatycznego ryglowania zamków po ruszeniu. Chyba że centralka od tego centralnego (dokładanego) ma taką opcję,w co wątpię. Tak samo zapomnij o aktywacji testu zegarów przy odpalaniu-tego nie ma w Polo.
Trochę dużo poczytałeś o dostępnych bajerach ale już nie doczytałeś że takie opcje są dostępne w autach z wyższej półki cenowej-Passat czy Golf bądź Jetta. Polo to niestety auto miejskie,budżetowe i tu producent oszczędzał.
Pozdrawiam.
I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

No to załamka :cry:

A czy przy niefabrycznym centralnym nie powinno czasem nie działać zamykanie szyb po zamknięciu zamków? Bo działa ; ) I chyba by nie było tych lampek od alarmu, nie? Znalazłem kartę z alarmu "AAC CLIFFORD VS20"..

Może był centralny, a nie było alarmu?
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

No właśnie jest odwrotnie,przy dokładanym nie oryginalnym centralnym działa zamykanie szyb po zamknięciu auta,a przy fabrycznym nie działa i nie ma opcji tego uruchomić.
Migająca dioda przy szybie od kierowcy nie oznacza że jest alarm-fabryczny. Tą diodę ma każde Polo a rzadko który ma fabryczny alarm. :grin:
I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

[quote="danielzy"]przy dokładanym nie oryginalnym centralnym działa zamykanie szyb po zamknięciu auta,a przy fabrycznym nie działa i nie ma opcji tego uruchomić[/quote]
Co za debil to wymyślił? :lol: :lol:

No nic, dzięki wielki, czas się pozbyć Polówki :lol:
Awatar użytkownika
Minimarek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Minimarek »

Kilka rzeczy wymaga wyjaśnienia:
[quote="IreuN"]

A czy przy niefabrycznym centralnym nie powinno czasem nie działać zamykanie szyb po zamknięciu zamków? Bo działa ; ) I chyba by nie było tych lampek od alarmu, nie? Znalazłem kartę z alarmu "AAC CLIFFORD VS20"..
[/quote]

Na 99% centralny zamek jest fabryczny, jednak zapewne był on sterowany jedynie z kluczyka. Centralka alarmu miała wyjście do sterowania centralnego zamka i tak to zostało podłączone. Za centralny zamek odpowiada moduł komfortu.

[quote="danielzy"]
Migająca dioda przy szybie od kierowcy nie oznacza że jest alarm-fabryczny. Tą diodę ma każde Polo a rzadko który ma fabryczny alarm. :grin:[/quote]

Dioda ta sygnalizuje ryglowanie drzwi. Wiadomo jak w naszych polówkach działają zamki -gdy się zarygluje, nie można otworzyć nawet klamką od środka. Ogólnie ryglują się zawsze, gdy zamykamy auto od zewnątrz. Gdy miałem problem z zamkami z tyłu (częsta przypadłość 9n, opisywana tu na forum) niejednokrotnie któreś drzwi się nie ryglowały i wtedy po diodzie widziałem, że coś jest nie tak.

Co do zamykania powyżej 15km/h to wydaje mi się, że niezależnie czy masz wersję modułu komfortu z możliwością sterowania pilotem czy bez to powinno dać się to aktywować.
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Kolego minimarek przeczytaj sobie specyfikację Polo kolegi-podał ją w odnośniku w swoim poście,niestety to wersja podstawowa i raczej nie ma fabrycznego centralnego.
Wiem też że wychodziły Polówki z fabryki na Polskę całkiem gołe nawet bez centralnego czy elektr.szyb i ludzie kazali sobie taki założyć w salonie przed kupnem,i na 99% był on dokładany nie oryginalny jakiejś tam firmy (tanio),nie koniecznie z górnej półki bo były reklamacje.
Oczywiście zgodzę się z tobą że były polówki z fabrycznym centralnym ale bez pilota-sterowane z kluczyka.
Natomiast nie jestem pewien czy bez fabrycznego pilota można aktywować automatyczne zamykanie po ruszeniu-nawet jak centralny jest fabryczny. To może zależeć od modelu modułu komfortu jaki masz w aucie. Najlepiej podjechać do kogoś kto ma sprzęt i sprawdzić czy da się aktywować.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2015, 7:20 przez danielzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ikris
Początkujący
Początkujący

Post autor: ikris »

[quote="Bartosz85"]Wzmacnianie siły hamowania - zapomnij.
Doświetlanie zakrętów i Coming/Leaving Home - tylko z dołożonymi modułami z popularnego portalu aukcyjnego.
Tempomat i zamykanie drzwi (jeśli centralny jest oryginalny) - żaden problem.[/quote]

Można aktywować wzmacnianie siły hamowania? Jak sprawdzić czy już mam aktywną?
I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

[quote="danielzy"]Kolego minimarek przeczytaj sobie specyfikację Polo kolegi-podał ją w odnośniku w swoim poście,niestety to wersja podstawowa i raczej nie ma fabrycznego centralnego.
Wiem też że wychodziły Polówki z fabryki na Polskę całkiem gołe nawet bez centralnego czy elektr.szyb i ludzie kazali sobie taki założyć w salonie przed kupnem,i na 99% był on dokładany nie oryginalny jakiejś tam firmy (tanio),nie koniecznie z górnej półki bo były reklamacje.
Oczywiście zgodzę się z tobą że były polówki z fabrycznym centralnym ale bez pilota-sterowane z kluczyka.
Natomiast nie jestem pewien czy bez fabrycznego pilota można aktywować automatyczne zamykanie po ruszeniu-nawet jak centralny jest fabryczny. To może zależeć od modelu modułu komfortu jaki masz w aucie. Najlepiej podjechać do kogoś kto ma sprzęt i sprawdzić czy da się aktywować.[/quote]

No i tak prawdopodobnie zrobię. Swoją drogą, czy klimatyzacja CLIMAtic nie powinna być wpisana w tym wyposażeniu dodatkowym (chodzi mi o kody na naklejce), tak samo elektryczne szyby, wszystkie tak mam a nigdzie o tym nie ma ani słowa..
Awatar użytkownika
Minimarek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Minimarek »

[quote="danielzy"]Kolego minimarek przeczytaj sobie specyfikację Polo kolegi-podał ją w odnośniku w swoim poście,niestety to wersja podstawowa i raczej nie ma fabrycznego centralnego.
[/quote]

Ja widzę, że niektóre informację z tego odnośnika to po prostu bzdury.

Proste pytanie do założyciela tematu, czy na drzwiach kierowcy masz przyciski umożliwiające zamykanie i otwieranie zamków od środka? (w okolicy klamki). Ewentualnie spojrzyj na moduł komfortu, czy masz dwie wtyczki czy jedną.
I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

[quote="Minimarek"][quote="danielzy"]Kolego minimarek przeczytaj sobie specyfikację Polo kolegi-podał ją w odnośniku w swoim poście,niestety to wersja podstawowa i raczej nie ma fabrycznego centralnego.
[/quote]

Ja widzę, że niektóre informację z tego odnośnika to po prostu bzdury.

Proste pytanie do założyciela tematu, czy na drzwiach kierowcy masz przyciski umożliwiające zamykanie i otwieranie zamków od środka? (w okolicy klamki). Ewentualnie spojrzyj na moduł komfortu, czy masz dwie wtyczki czy jedną.[/quote]
Tak, mam te guziki..

Jeśli chodzi o wersję wyposażenia to szczerze strzelam. Bo nie mam niektórych rzeczy które były np. W trendline. Za to na naklejce w książce serwisowej jest napis "TREND".

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”