właśnie teraz sie zastanawiam poniewaz napisal uwage nizej na kartce ,,olej stosowac do pompowstryskiwaczy,, a 15w40 nie ma takich olejów jesli zaleje teraz jakis 5w40 stanie sie cos powaznego ??
jeśli na karteczce napis "castrol 15w40" jest nadrukowany to można mieć nadzieję że została powieszona, bo taka po prostu walała się na warsztacie mechanika, bo żeby zalać taki olej do tdi trzeba by być naprawdę idiotą bez żadnej wiedzy
nie masz innego wyjścia niż zalać to co zaleca producent
podałem ci linki na których sprawdzisz olej dla twojego silnika...radź sobie sam, dzieckiem nie jesteś...nie potrafisz skorzystać z takich stron to znajdź mechanika który zrobi to za ciebie i wymieni ci olej
Ewentualnie przed zalaniem nowego oleju możesz zrobić płukankę silnika, np. takim specyfikiem - http://www.iparts.pl/czesc/srodek-do-pl ... 62324.html - oczywiście nie jest to konieczne ale jeśli poprzedni właściciel faktycznie zalewał do tej jednostki 15W40 to ja bym zastosował tą płukankę, po czym zalał nowy, zalecany przez producenta olej.
Poczytałem trochę internety, nasze forum i inne materiały i dalej nie wiem jaki olej mam wybrać do swojego "Gienka". Wyczytałem w różnych publikacjach, że do silnika 3F stosuje się olej spełniający normę VW 501.01. Skłaniam się ku markom MOTUL lub LIQUI MOLY. Wcześniej lałem Mobil 1 10W40 2000. Jednak na tym oleju jak się silnik zagrzeje delikatnie słychać stukanie szklanek. Przed zalaniem nowego oleju chcę zastosować płukankę. Ktoś może podpowie który olej z wyżej wymienionych producentów spełnia normę. Chyba, że jest inna norma VW do silnika 3F. To też poproszę o info.
Ja bym się aż tak zbytnio nie przejmował olejem jak niektorzy panikują. Ważne, żeby był na czas wymieniany. Liqui Moly to górna półka Jeszcze pod uwagę możesz wziąć Valvoline Maxlife. Mobil to według mnie srednia półka
Ja do 6n2 1.4 60 km leje syntetyk 5w30 Castrol Edge i wymieniam co 10 000 km. Przebiegu mam 90 000 km i od wymiany do wymiany czasami nawet dolewać nie trzeba
[quote=""adek1983""]Poczytałem trochę internety, nasze forum i inne materiały i dalej nie wiem jaki olej mam wybrać do swojego "Gienka". Wyczytałem w różnych publikacjach, że do silnika 3F stosuje się olej spełniający normę VW 501.01. Skłaniam się ku markom MOTUL lub LIQUI MOLY. Wcześniej lałem Mobil 1 10W40 2000. Jednak na tym oleju jak się silnik zagrzeje delikatnie słychać stukanie szklanek. Przed zalaniem nowego oleju chcę zastosować płukankę. Ktoś może podpowie który olej z wyżej wymienionych producentów spełnia normę. Chyba, że jest inna norma VW do silnika 3F. To też poproszę o info.
[/quote]
osobiście do 3F na sam koniec mojej historii z tym silnikiem zalałem Valvoline MaxLife 10w40 i byłem bardzo zadowolony, silnik pracował duzo ciszej, a szklanki stukały tylko na zimnym
i naprawdę mogę Ci ten olej polecić (teraz tdi też ma valvoline od 2 sezonów ale 5w40 durablend)
Również leję Valvoline Maxlife 10w40 do Hondy CRX. Całkiem ok olej jednak mniejszego zużycia oleju nie zauważyłem jak to niektórzy piszą zresztą jak odcinka przy 8000 rpm to lubi wcinać
Witam, jestem tu nowy, kupiłem dla zony polówkę 1,2 benzynke 3 cylindry z roku 2002, przebieg 160 tys. Czy możecie podpiwedzieć jaki wybrac olej gdyz na silniku kompletnie nic nie ma, nie ma zawieszki , naklejki. Mechanik proponował by spróbować od 5w40 a jak okaże sie ze bedzie brał to wejść na sytntetyk. Co wy doradzicie?
5w40 to syntetyk.... poza tym w tym temacie już wiele razy podawano linki do stron producentów olejów na których masz narzędzia do doboru oleju do danego auta.. chyba potrafisz z tego skorzystać? jeśli nie to zdaj się na mechanika
mechanik sam powinien znać takie narzędzia jak nie wie co się leje do danego auta, a poleca zły olej więc sprawdź
tez sie troche zdziwiłem ze 5w40, liczyłem ze moze 10w40 półsyntetyk ale on mowil ze syntetyk jest lepszy a jesli bedzie brał to wlejemy tedy połsyntetyk...proszę o opinie gdyż sam to chcę zrobic.
Jestem od pół roku nawywcą polówki 1.4 KAT 60KM rok 98. I mam pytanie odnosnie olejów do tej polówki.
Troche czytałem na forum i z tego co zauważyłem to co polówka to inny olej jedni leją 0W40 inni
5W40 inni 10W40 a jeszcze inni 15W40. Szczerze mówiąc nie znam się na olejach troche czytalem ale jestem skołowanym tym, że kazdy leje inny olej. Ja osobiscie kupując auto wlany miałem 10W40 Castrola zwykly. I mam pytanie czy moze cos się dziać jak zaleje Castrol 10W40 syntetyk badz polsyntetyk???
PS. Aktualny przebieg to 180000 km
Pozdrawiam.