[6n]Problem ze skrzynią biegów

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

m
maarjan
Newbie
Newbie

[6n]Problem ze skrzynią biegów

Post autor: maarjan »

Siemanko, mam pewien problem.

Kupiłem sobie moją kochaną Niebieską strzałę tydzień temu, vw polo III 1.4 60km rocznik `96. Dużo rzeczy na początku musieliśmy w nim porobić i wymienić pare części ale zrobiliśmy go na cacy i wszystko było pięknie. Ale dzisiaj wracałem z pracy i jak byłem już na parkingu i chciałem zaparkować tyłem nie chciał mi się wsteczny wbić. Gdy próbowałem pare razy za każdym razem na wstecznym włączała się jedynka i ruszało mi do przodu. Dopiero jak po 5 minutach próbowałem to jakoś zaskoczyło. Ktoś wie może dlaczego? Jestem trochę ziolony bo prawo jazdy mam od 3 lat ale dopiero teraz udało mi się je kupić.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2015, 23:14 przez maarjan, łącznie zmieniany 1 raz.
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jacob »

Hmm, nie jestem pewien ale jest kilka możliwości.
1. Poluzował się wybierak, albo przy skrzyni(raczej nie) albo pod konsolą.
2. Synchronizacja wstecznego się popierdzieliła.

Ja raz na 100 też mam problem z wstecznym ale najpewniej to jest wbić najpierw 1 a potem R i zazwyczaj zaskakuje bo ten sam poziom synchronizacji w skrzyni.
Pomogłem ? Kliknij pomógł
m
maarjan
Newbie
Newbie

Przez dwa dni było wszystko dobrze . Ale najgorsze jest to , że trafia się to przypadkowo. Ale dzięki za odpowiedź. :)
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Słuchaj a jak bierze Ci sprzęgło ? Bo może być albo już koniec tarczy albo docisk albo tylko łożysko na wale od skrzyni.
m
maarjan
Newbie
Newbie

Właśnie ze sprzęgłem też mam jakieś problemiki. Tzn czuje jak ruszam ze gdy puszczam sprzeglo on traci moc. Nie wiem czy to tylko wina tego, że inny samochód. Jezdziłem wcześniej vw sharanem.
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

No to widocznie kupiłeś auto ze sprzęgłem do wymiany, najprawdopodobniejsza przyczyna. Wszystko tłumaczy, brak mocy też, bo już nie ma nic na tarczy do ścierania. Póki co możesz jeździć ale jak biegi normalnie nie będą chciały wchodzić to masz kompletne sprzęgło do wymiany.
l
leo22
Newbie
Newbie

Post autor: leo22 »

należy pamiętać w przypadku skrzyni iż w tym modelu jest felerna konstrukcja wybieraka skrzyni biegów i trzeba pilnować stanu oleju w skrzyni. :write:

Wycieka olej na zimmeringu wybieraka (wada fabryczna) i trzeba go okresowo wymieniać. Nalejpiej o 1mm mniejszy od standardowego :oki:
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”