Coroczny wiosenno/zimowy temat - zmiany opon, rozmiary itp

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

q
qbus
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qbus »

[quote=""Marcin86c""]jaki rozmiar opon?
czy twoje auto rozwija prędkość ponad 210km/h?[/quote]
195/55
Ciężko byłby z tymi 210 km/h :-)

Dzięki za propozycje, poczytam i coś wybiorę ;-)
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

Post autor: Paffciak »

Witam :)
Obecnie na 6n mam zamontowane opony z felgami 13 175/60/13 a mam możliwośc kupienia felg 15 z et 35 . Opony na nich to 195/60/15 na tyle a 195/50/15 na przodzie. Teraz pytanie czy nic nie będzie wystawać, obcierać na ori zawieszeniu ? Rozmiar to 4x100
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

Witam,

poleci ktoś jakieś fajne oponki 195/55/15 do polo 9n3 w cenie 900-1000zł kpl :)
Awatar użytkownika
gall_anonim
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gall_anonim »

Cześć Wam, zbieram się z zakupem opon zimowych, co sądzicie o oponach Uniroyal ms plus 77. Czytałem opinie, chciałbym zapytać, czy rzeczywiście są tak dobre, jak piszą? Pozdrawiam ;)
f
franz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: franz »

Nie wiem czy znajdziesz konkretnie użytkowników tego modelu opony, i to jeszcze 13" ale np. RainSport tej firmy, to oponki bardzo dobrze trzymające się drogi w trudnych warunkach (deszcz, itp.) :)
Obrazek
Ślesin 2015 (86C Coupe Fox LA5Y) - 2 miejsce - najniższe 86C/2F
Ślesin 2016
Ślesin 2017 (86C Coupe Fox LY3D ABU)
Awatar użytkownika
gall_anonim
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gall_anonim »

Trudno, zaryzykowałem, kupiłem 4 sztuki, jutro powinien być kurier ;) Jeśli okażą się takie dobre, kupię jeszcze uniroyal rainexpert 3 na przód i ogumienie będzie na pare lat z głowy ;)
r
rastaman262
Newbie
Newbie

Post autor: rastaman262 »

Witam
Muszę kupić zimowe opony wraz ze stalowymi felgami do mojego VW polo 2007 1.4 TDi
taki zestaw będzie do niego dobry czy polecicie coś lepszego

felga stalowa 5Jx14 oraz ET 35
opona Dębica Frigo 185/60R14
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

Pytanie za 100 punktów panowie :) Jeździł ktoś na tym:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/debica- ... t/94186470
Muszę kupić dwie sztuki do drugiego auta co jest w domu Gofra mk4 w kombi. Ojciec nie jeździ po żadnych górach itd. praktycznie na chwilę obecna niemal tylko miasto co drugi dzień przebiegi po 15-20 km dziennie :grin: Więc jak zobaczyłem jakie są ceny to stwierdziłem, że nie ma co się bawić przy takich cenach w używki chyba... Pytam, bo nie chce też by to zdechło po 2 sezonach ;)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

ojciec miał zimowe Dębce w cordobie vario (najprawdopodobniej właśnie frigo 2)... cholernie głośne opony (na pewno w 2 lub 3 sezonie) i dość miękkie

niewiele więcej dasz za uniroyale
http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroya ... t#97230609
barum polaris 3 też całkiem ładną cene mają, jak dobrze pamiętam to teraz ojciec ma je w Corolli (albo sawe)
http://www.oponeo.pl/dane-opony/barum-p ... t#70830746
sava
http://www.oponeo.pl/dane-opony/sava-es ... t#70820781
nawet hankook
http://www.oponeo.pl/dane-opony/hankook ... t#75835485

oczywiście te opony mają wyższą ocene na mokrej nawierzchni od dębicy a ceny sa zblizone... sory but debica sucks :P
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Baruma na bank nie chcę, bo po jednym sezonie nowych opon, które były latane na T5tce co nią jeździłem poszły w śmietnik :grin: Tylko tam w rok zrobiłem taki przelot jak normalnym autem w 3 sezony :grin: Uniroyal promocja z tego co widzę, bo są zeszłoroczne ;) Hankook wygląda całkiem nie głupio i też na niego patrzałem prawdę mówiąc :) Nic myślałem, że polski przemysł się poprawił i warto zainwestować ale jak widać nadal ała :(
A
Anonymous

Dębica już chyba nawet nie jest polska poza nazwą, ojciec sam powiedział ze nigdy więcej już nie kupi.
Opona która leży rok w magazynie niczego nie traci ;)
tak kupiłem moje obecne nankangi oraz poprzednie 2 nankangi do 2f-ki, zimowe apollo tez były wyprzedażowe z tego co pamiętam

poczytaj niemieckie testy wybranych opon, bo warto
ja na tej podstawie wybrałem apollo, bo trafiło naprawdę wysoko w tabeli w okolicach michałków, pirelek i goodyear - przez wodę i śnieg idą jak burza, a zeszłej zimy trafiłem raz w naprawdę słabe warunki na drodze szatarpy (pod nową karczmą) - gdynia, cała droga po śniegu aż do kolbud

oczywiście jak ktoś jeździ głównie po mieście to bardziej interesują go wyniki w jeździe po wodzie
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

O tych Apollo nawet nie słyszałem nigdy w życiu prawdę mówiąc. Pierwszy raz zobaczyłem jak na fun page na fb wrzuciłeś fotę wypiaskowanej i pomalowanej stali. Zapewne bym olał i pomyślał, że jakaś chińszczyzna i nawet nie brał pod uwagę ;) Musze polookać w necie za tymi testami. Trochę czasu jest teraz przez L4 to poszperam.
BTW
Najlepsze warunki w jakich miałem okazję testować zimówki. Trasa na Pragę gdzieś w górach pod Harrachovem. Na przodzie Goodyeary jakieś były roczne, a z tyłu używane no name z 2011r plus do tego pełne auto 5 osób i bagaj po sam sufit. Kilka razy serce w gardle było na zakrętach lub jadąc pod górę :crazy:
Obrazek
A
Anonymous

te apollo to właśnie jakaś chińszczyzna albo koreańskie.... cholera wie, ale trzymają się :D
gorzej że ręcznym nie chce dać się podciąć :P
f
franz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: franz »

To trzeba na tył założyć kiepskie oponki :D wtedy każda zimowa przejażdżka będzie podnosiła cisnienie :P

Z tego co czytam, firma Apollo to firma-matka Vredestein, a więc technologię dobrą mają dostępną.
Obrazek
Ślesin 2015 (86C Coupe Fox LA5Y) - 2 miejsce - najniższe 86C/2F
Ślesin 2016
Ślesin 2017 (86C Coupe Fox LY3D ABU)
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

[quote=""franz""]Z tego co czytam, firma Apollo to firma-matka Vredestein, a więc technologię dobrą mają dostępną.[/quote]
Vredestein najlepsze opony na jakich miałem okazję w życiu jeździć :oki: co prawda letniaki ale mega były.
EDIT:
Zamówiłem nowe Hankook-i. Polatałem dziś z Ojcem z ciekawości po kilku wulkanizacjach. Używki najmłodsze jakieś śmietniki z 2012r wołali sobie po 270zł. Tu mam za 350zł nowe opony z gwarancją więc nie było kompletnego sensu bawić się w takie coś... Przyjdą się założy i zobaczymy co potrafią :oki:
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”