[6N2] szarpania na niskich obrotach i przymulenie

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

h
hipek
Newbie
Newbie

[6N2] szarpania na niskich obrotach i przymulenie

Post autor: hipek »

Witam, mam polo z 2001r. 1,4 16v. Od dłuższego czasu przy jeździe na niskich obrotach(ok 2000 - 2200) samochód zaczyna szarpać (bez względu na którym biegu jadę 1,2,3), również przy dodawaniu gazu, jak i ruszaniu następuje ten problem (takie przymulenie za nim zaskoczy). Problem pojawił się na jesień, w zimie zauważyłem że prawie zupełnie nie występował (idealnie nie było, ale znacznie lepiej). Wymieniłem świece oraz założyłem nową cewkę (gdyż stara była zaśniedziała w jednym miejscu spięcia kabla), wyczyszczona została przepustnica ale problem nie ustał. Samochód ma przejechane 140tyś.
Przy podłączeniu do komputera pokazuje błąd;
17978 -elektroniczny moduł sterujący pracą silnika zablokowany
-nieciągły

Ale mam wrażenie że to nie to. Proszę o pomoc gdyż zupełnie nie wiem czego się łapać.
Awatar użytkownika
qoocam
Newbie
Newbie

Post autor: qoocam »

Witaj, w moim Polo mam podobne objawy. Pojawiają się w chwili gdy silnik osiągnie temperaturę 90 stopni. Z opinii znajomego mechanika wynika, że problemem może być brudna przepustnica i/lub silniczek krokowy. Dodatkowo, nie zaszkodzi sprawdzić świece i przewody zapłonowe.
Planuję tę operację na lepsze czasy (kasa&freetime) ;)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

qoocam nie zaszkodzi na pewno podpiąć się pod komputer w celu dokładnej diagnozy... bo obiawy bardziej wskazują na uszkodzony czujnik temperatury

hipek w takim razie masz błędne wrażenie, bo jak komputer podaję błąd to idzie się jego tropem, a nie kieruje własnym przeczuciem...chyba ze jesteś silnikiem i wiesz lepiej?
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... 570/005488
winny jest immobilaizer - polskie tłumaczenia kodów są zwykle warte tyle co papier toaletowy
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”