samochody zgodne ze standardem OBD2 i EOBD

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

M
McGrady
Początkujący
Początkujący

samochody zgodne ze standardem OBD2 i EOBD

Post autor: McGrady »

witam.
nie bardzo wiedziałem gdzie wrzucić to zapytanie więc pytam tutaj.

Czy zna ktoś (lub ma zapisane w pliku) stronę która mi powie, które samochody mają standard OBD2 i EOBD ?
(oczywiście nie chodzi mi o wtyczki :] chodzi mi o sam standard )
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

ehhh, to co to jest OBD2 i EOBD to ja wiem, tylko załóżmy VW POLO z 97roku jest wyposażony w gniazdo diagnostyczne to szerokie ale nie jest on jeszcze zgodny ze standardem OBD2, czyli zgodny ze standardem spalania...
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

rocznik
można przyjąć, że samochody osobowe z silnikami o zapłonie iskrowym, które przeszły badania homologacyjne po:

* 1 stycznia 1996 roku w USA,
* 1 stycznia 2001 roku w krajach Unii Europejskiej,
* 1 stycznia 2002 roku w Polsce,

posiadają system diagnostyczny zgodny z OBDII/EOBD. Nie oznacza to jednak, że wszystkie pojazdy wyprodukowane po tych datach będą zgodne z systemem OBDII/EOBD. Producenci mieli dwa lata na przystosowanie pojazdów, które uzyskały homologację przed powyższymi datami do obowiązujących norm,. Zdarzyć się więc może, że na przykład auto wyprodukowane w Niemczech w roku 2002 nie jest zgodne ze standardem OBDII/EOBD.
Obowiązek wyposażania pojazdów z silnikiem ZS w system OBDII/EOBD wprowadzono dopiero w roku 2004.
Źródło: http://www.automex.pl/techinfo/obd/czyobd.php
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

tak bardzo dobrze napisałeś,

dlatego też chciałbym się dowiedzieć które samochody z przed 2004roku są wyposażone w standard OBD2.
u
undef
Newbie
Newbie

Post autor: undef »

Czy ktoś może napisać jak to w praktyce wyglądało z polówkami 6n2 2001? Zamierzam kupić taki interfejs z bluetoothem, przydaje się?
Awatar użytkownika
mode
Newbie
Newbie

Post autor: mode »

[quote=""undef""]Czy ktoś może napisać jak to w praktyce wyglądało z polówkami 6n2 2001? Zamierzam kupić taki interfejs z bluetoothem, przydaje się?[/quote]

Obrazek

W mojej 6n2 mam tylko PIN y 3,4,7,11 i 16 i testowałem taki bluetooth dongle na elm327. Niestety nie udało sie skomunikowac. Tak samo interfejs elm327 z koncowka usb. Wszystko wskazuje ze tylko vag com/KKL i temu podobno poprawnie lacza sie po K liniii na ktorej jest standard komunikacji ISO 9141-2 / ISO 14230-4.

Sprawdz jakie piny masz we wtyczce mozliwe ze bedziesz mial podobna sytuacje. Na forum znajdziesz tez info ze elm327 roznie dziala.

viewtopic.php?f=10&t=49171&hilit=6n2+elm327
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”