[9n] dziwny dźwięk po włączeniu klimy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

U
Umberto83
Newbie
Newbie

Post autor: Umberto83 »

[quote="Marcin86c"]tylko jak ci sie to tam dostało? nie masz filtra?[/quote]

Sam sobie zadaje to pytanie...... filterek był i to wcale nie stary. Może po zeszłej wymianie coś gdzieś sie przedostało a niedawno sie dop. ujawniło. Ale ta kartkowa wizytówka mnie rozbroiła. No cóż.......
Volkswagen Das Auto.
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

Post autor: damian2933 »

podepnę się pod temat

pacjent to 9n 2003r tdi 101 atd climatronic

takie pytanie odnośnie climatronika w 9N przykładowo temp jest na max, prędkość wentylatora na 3 kresce a wentylator dmucha na 2sec przestaje i dalej dmucha i tak w kółko błędów w klimatroniku nie ma gdzie szukać przyczyny
ALTEK220A>CDA-117Ri>PRO CON GOLD >GZHA2350>RODEK RNC>HIFONICS BXI6000>Rockford T112D2 puki co 141dB
U
Umberto83
Newbie
Newbie

[quote="damian2933"]podepnę się pod temat

pacjent to 9n 2003r tdi 101 atd climatronic

takie pytanie odnośnie climatronika w 9N przykładowo temp jest na max, prędkość wentylatora na 3 kresce a wentylator dmucha na 2sec przestaje i dalej dmucha i tak w kółko błędów w klimatroniku nie ma gdzie szukać przyczyny[/quote]

Jestes pewien ze sie zatrzymuje czy tylko zwalnia? Wszystkie biegi wentylatora działają?
Volkswagen Das Auto.
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

Post autor: damian2933 »

wszystkie biedzi działają dmuchawa zwalnia do zera całkowicie i za 2.3sec budzi się i tak w kolko
ALTEK220A>CDA-117Ri>PRO CON GOLD >GZHA2350>RODEK RNC>HIFONICS BXI6000>Rockford T112D2 puki co 141dB
U
Umberto83
Newbie
Newbie

podejrzewam czuja z temp. wewnetrznej. poczekaj az bedzie cieplej ten układ jest troszke skomplikowany. Agregat o ile sie nie myle min.temp daje ok. 14 'C przy nizszej temp nie działa........ wiec sie wyłącza.....
[quote="Umberto83"][quote="Umberto83"]Witam. ja wyskocze z czymś podobnym ale u mnie wszystko działa klimatic z tym że zacząła mi buczeć dmuchawa ogrzewania po włączeniu klimy. teraz buczy czy klima jest włączona czy nie. do 2-go biegu jest znośna ale wyżej przesada.jest to nie znośne jak w odkurzaczu jak wąż coś lapnie. czy to silniczek?[/quote]

Po prostu liscie i papierowa wizytówka w dmuchawie. Usunięte i po problemie :)[/quote]

A tu znowu problem. Dmuchawa świszcze i kombinuje. I mam - filtr węglowy niby górna półka a tu masz po miesiącu zawalony po wydmuchaniu kompresorem nastała cisza :)
[quote="damian2933"]wszystkie biedzi działają dmuchawa zwalnia do zera całkowicie i za 2.3sec budzi się i tak w kolko[/quote]

a najwyższa temp wyłącza przy niższej to poległem. Sprawdzałeś zwykłym czy VAGIEM?
Volkswagen Das Auto.
U
Umberto83
Newbie
Newbie

Koledzy ktoś już zna przyczyne ,że po włączeniu klimy narasta jakiś dżwiek wraz z obrotami silnika?
Volkswagen Das Auto.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote="Umberto83"]Koledzy ktoś już zna przyczyne ,że po włączeniu klimy narasta jakiś dżwiek wraz z obrotami silnika?[/quote]

Być może łożysko kompresora klimy.
Awatar użytkownika
Zioło69
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Zioło69 »

U mnie było tak: Jechałem przez miasto między blokami i nagle zaczęło padać. Tak się rozpadało, że wycieraczki na najwyższym biegu nie nadążały.. a jechałem jakieś 10-20km/h max. W pewnym momencie jak wjechałem między bloki i auto dostawało z każdej strony takim ciśnieniem jak na myjce :shock: to zaczęło coś buczeć po włączeniu klimatyzacji :niewiem:
Filtr kabinowy zmieniony na nowy (stary był zapchany tak, że była jesień w aucie na miejscu pasażera) i dalej to samo.
Mogła się gdzieś dostać woda i coś uszkodzić? Czy ktoś już wie co dokładnie wywołuje to buczenie?
Myślę, że to nie jest sprężarka klimy, bo auto ma dopiero 106tyś przebiegu :scratch: Mam silnik 1.2 12V. Rocznik 2002.
H
Harun
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Harun »

Od pewnego momentu przy włączaniu klimy pojawiało się syczenie i coś w rodzaju "warczenia". Klima nie chłodziła (nabijałem ją ostatni raz w marcu 2014). Teraz w ogóle się nie załącza. Czy to koniec sprężarki czy coś innego?

ROZWIĄZANIE: problem banalny - uszkodzona chłodnica klimy. Zamiennik chłodnicy 158 zł + wymiana 200 zł + konserwacja, nabicie klimy 200 zł.
w
waldek000
Newbie
Newbie

Post autor: waldek000 »

Witam

Może się komuś przyda. Mam polo 9n 2003 1.4 Od jakiegoś czasu nasila się syczenie w okolicy konsoli środkowej. Zmniejsza się hałas po zamknięciu nawiewu w konsoli. Syczenie jest naturalnym objawem jednak gdy zaczyna być na tyle głośne, że przeszkadza w rozmowie to znak że trzeba jechać na przegląd klimatyzacji. U mnie objaw regularnie występuje jak jest mało środka. Dzisiaj już było tak mało że klimatyzacja nie włączyła się. Było około 100g środka. Powinno być około 550-570. Ubyło mi środka przez 2 miesiące. Prawdopodobnie nieszczelnośc lub może być coś innego. Wentylator od klimatyzacji nie włącza się. Może on być sprawcą takiego szybkiego ubytku. Warto pamiętać przy regeneracji klimatyzacji aby podawano środek wraz z kontrastem w celu wykrycia nieszczelności. Nie wszyscy to robią bo środek jest nieco droższy. Wentylator chłodnicy czasami nie pracuje z racji przepalonego bezpiecznika. Jednak z jakiegoś powodu on się musi przepalić? Mi jakieś 3 miesiace temu się przepalil. Wymieniłem i wentylator (duży zaczął działać ) , jednak nie sprawdziłem czy mały też. Podejrzewam że dwa wentylatory są na jednym bezpieczniku stąd po wymianie jeden kręci a ten drugi jest przepalony i wymaga teraz wymiany.
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Wentylator włącza się przy wzroście ciśnienia na stronie gorącej klimy i to właśnie ciśnienie ( a konkretnie czujnik) decyduje czy wentylator włączyć czy nie). Przy braku czynnika ciśnienie nie wzrośnie na tyle by włączyć wentylator. A i ciśnienie jest ściśle powiązane z temperaturą na chłodnicy klimy (skraplaczu) podobnie na parowniku i jeśli sprężarka nie jest w stanie zrobić odpowiedniego spadku na stronie zimnej to parownik nie zejdzie do wymaganych 4-5 C.
Lenistwo drogą do postępu
H
Harun
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Harun »

Mam problem, bo jestem po wymianie śrub mocujących sprężarkę klimy (urwała się jedna ze śrub, bo sprężarka była przykręcona na dwóch śrubach zamiast na trzech). Skończyło się na demontażu sprężarki i chłodnicy klimy i wymianie urwanej śruby.

Przy normalnej jeździe wydaje się, że jest ok. Przy włączonej klimie takie jakby wycie (nie udało mi się nagrać). Tak jakby pasek wielorowkowy. Słychać to tylko przy obciążeniu paska, np. przy hamowaniu silnikiem albo przy skręcaniu na parkingu.

Dodatkowo od czasu do czasu pojawia się taki dźwięk: https://youtu.be/DCxA2fgT9jo Jak dla mnie to wentylator klimy.

Tuż po włączeniu klima brzmi tak: https://youtu.be/HywEgS0FxzY

Jakieś pomysły? Wg mnie pseudofachowcy coś źle poskładali. Zaznaczam, że klima chłodzi. Może to wina rolki napinacza?

PS: Napinacz wymieniony. Ten dziwny dźwięk po włączeniu klimy to wpadająca w drgania ta harmonijkowa rura od klimy. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”