[6N] Listwa boczna

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

g
grabarz121

[6N] Listwa boczna

Post autor: grabarz121 »

Witam.
Jako, że nadal jestem lajkiem w sprawach samochodu, więc potrzebuję fachowej rady. Zaczęła mi się odklejać listwa z drzwi od kierowcy, i postanowiłem ją poprawić. Problemem okazała się pozostała na lakierze warstwa kleju z taśmy dwustronnej. Półśrodki nie dały rady, a więc za radą ludzi z podobnym problemem użyłem wiertarki i gumowego krążka lakierniczego. Klej w większości zszedł, a tam gdzie nie zszedł pozostał ku moim wątpliwością odnośnie otrzymanego efektu:
http://www.tinypic.pl/u2dahnz49k6c
I teraz pytanie, czy to tak powinno być? Stara taśma była tą cieniutką, dedykowaną do klejenia listew, wygląda to tak jakby w miejscach klejenia taśmy brakowało warstwy lakieru, bo pomiędzy nimi jest ok. Nie wiem, ile lat miała stara taśma, nie znam historii tych drzwi. Co z tym fantem zrobić? Czy jak bez ruszania niczego nakleję nową taśmę to będzie dobrze trzymać? Tej nierówności jest z 0,5mm, może mniej.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

gumowym krążkiem zerwałeś taśmę wraz z warstwą lakieru bezbarwnego, trzeba było użyć opalarki do usunięcia resztek taśmy
przyklej nową taśmę na dobrze odtłuszczoną powierzchnię i powinna trzymać
jeśli odpadnie to nie przez ta nierówność (swoją drogą nie ma nawet 0.5mm), a przez kiepską jakość taśmy

PS stara taśma zapewne wyjechała z fabryki
g
grabarz121

Post autor: grabarz121 »

Dzięki za odpowiedź. Z początku próbowałem miękką gumką z papierniczego, tak mi swego czasu radził jeden lakiernik. Schodziło bardzo powoli, ale zostawało to twarde coś, co mówisz że było bezbarwnym lakierem. Jak dla mnie dziwna praktyka, zwłaszcza, że występował tylko na dwóch cienkich paskach, i to nie na całej długości listwy, w kilku miejscach jest ok. Przykleiłem, póki co wygląda solidnie, czas pokaże czy mam rację.
Jeszcze raz dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”