[9n] Dziwne działanie nawiewów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pablojablo
Newbie
Newbie

[9n] Dziwne działanie nawiewów

Post autor: pablojablo »

Witam
Potrzebuje pomocy. Nie wiem gdzie szukać usterki.
Rzecz dzieje się w polo 9n 1,4tdi
Jakiś miesiąc temu nabiłem klimatyzację i wszystko działało super.
Klima chłodziła pięknie.
Po jakimś czasie zaczęło coś syczeć ze środkowych nawiewów. Syczy teraz przez cały czas. Dodam że wcześniej tak nie było.
Od jakiś 3 dni doszedł kolejny dziwny objaw.
Chłodne powietrze leci nie ze wszystkich nawiewów tzn z każdego nawiewu leci różne powietrze.
Jak ustawię na nadmuch na środkowe wyloty to od strony kierowcy przy szybie jest bardzo zimne, na środkowym od strony kierowcy już jest cieplejsze, na środkowym od strony pasażera jest już delikatnie ciepłe a od strony pasażera na szybę jest już ciepłe jakby wogóle nie chłodziło na tym nawiewie.
Po sczytaniu błędów wyświetlił się błąd silniczka v68 ale dało się go skasować i już nie mam żadnego błędu a powietrze nadal z każdego nawiewu leci o innej temperaturze.
Gdzie szukać usterki?
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,takie syczenie-przelewanie się ze środkowych nawiewów to jest to najczęściej objaw małej ilości czynnika w układzie,może masz nieszczelność i część gazu już ci uciekła. Jeśli chodzi o nawiewy to nie wystarczy skasować błąd,trzeba by podłączyć auto pod komputer i uruchomić nastawy podstawowe silniczków klap powietrza a następnie test. Jak to nie pomoże to znaczy że silniczek V68 do wymiany lub regeneracji.
p
pablojablo
Newbie
Newbie

Witam
Byłem dzisiaj w serwisie z klimą. Okazało się, że faktycznie miałem mało czynnika i zapewne dlatego tak klima syczała. Niestety nie nabijałem klimy, gdyż okazało się również, że chłodnica klimatyzacji jest dziurawa jak sito. Po prostu już przegniła w kilku miejscach i małymi dziurkami sączył się czynnik. Jutro zamierzam wymienić chłodnicę i mam nadzieję, że to załatwi temat szczelności układu.
Będę informował na bieżąco jak postępuje naprawa.
p
pablojablo
Newbie
Newbie

Witam
Chłodnica wymieniona i klimatyzacja nabita.
Wszystko hula jak należy.
Chłodzi, aż miło posiedzieć w samochodzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”