[6R] Chiptuning

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
hoplito
Newbie
Newbie

[6R] Chiptuning

Post autor: hoplito »

Cześć wszystkim,

Jestem posiadaczem VW Polo 1.6 TDI 55KW. Od niedawna zastanawiam się nad chpituningiem. Po rozmowie w kilku warsztatach które się tym zajmują, dowiedziałem się że koszt to około 1000zł i jest możliwość podkręcenia silnika do 140KM gdyż jest on mocno zdławiony programowo. Znajomy radził mi aby chipował do max. 120KM gdyż przy większej mocy szybko zużyje sprzęgło lub będę musiał je wymienić na "sportowe". Czy ktoś z was ma doświadczenie z chipowaniem. Czy to co mówił mi znajomy odnośnie sprzęgła jest prawdą? Co warto wiedzieć przed chipem? Do jakiej mocy można bezpiecznie podkręcić ten silnik.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

ze sprzęgłem na pewno prawda gdyż wraz ze wzrostem mocy rośnie i moment obrotowy ;)
dobra firma na pewno nie zrobi Ci programu tak aby wyżyłować silnik do granic, oraz przed zmianami zrobi pomiar serii czy wszystko jest w porządku

"Po rozmowie w kilku warsztatach które się tym zajmują, dowiedziałem się że koszt to około 1000zł"
z jakimi firmami rozmawiałeś i skąd jesteś?

"co warto wiedzieć przed chipem?"
przede wszystkim zgłosić się do firmy która jest w tym dobra (nie koniecznie droga = dobra)
po drugie aby było to program dobierany do samochodu, a nie wgrywany gotowiec, bo każde auto się trochę różni
po trzecie aby program był "bez dymowy", nie jest fajnie widzieć chmurę czarnego dymu jak z zarzniętego mondeo po handlowcu
przed wizytą na hamowni wypadało by założyć nowy filtr powietrza (jeśli nie był dawno wymieniany), albo wymienić go na sportowy zamiennik dobrej marki
warto również zorientować się co można przy okazji zrobić, np wyłączenie i usunięcie EGR, czy też DPF

PS nie nie robiłem programu ale zamierzam, więc trochę poszukałem informacji
Awatar użytkownika
majcher836
Początkujący
Początkujący

Post autor: majcher836 »

Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

Roznie reaguja ale te motorki maja najwiekszy procentowy przyrost mocy. Jako ze sa dwie wersje mocy a sa to te same silniki to najwiekszy przyrost mamay w tym slabszym. Okoloce 140 koni sa bezpieczne dla tego motoru. Polecam w Gdansku Roberta z Tune Up bo ogarnia takie autka koncertowo a zorbi ci tak jak bedziesz chcial czyli albo mega bezpiecznie albo bardziej agresywnie. Moze ci ewentualnei zmodzic nawet dwie mapy bys sobie vcds przelaczal na lajtowna lub na agresywna.
A
Anonymous

przede wszystkim dobrze by było aby hoplito określił skąd jest
h
hoplito
Newbie
Newbie

Dzięki bardzo @majcher836 za link do twojego chipowania :) Dlaczego zdecydowałeś się akurat na 130KM?

Jeśli chodzi o moją lokalizacje to mieszkam we Wrocławiu i zastanawiam się na tym warsztatem: wiecejmocy.pl. Czy waszym zdaniem usunięcie DPF jest konieczne przy chipowaniu? Poczytałem trochę i zauważyłem, że większość osób tak robi. Radzono mi jednak w jednym z warsztatów w którym orientowałem się co do ceny, aby nie usuwać DPFa, dopóki nie mam z nim problemów. Zastanawiam się jednak jak to wpłynie na osiągi i spalanie silnika jeśli dostanie on dodatkowe konie?
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: kerst »

Skad jestes moge zalatwic wyciece DPFu + dolot program co tam chcesz :) sprzeglo jak bedzie dobrze zrobiony program to polata tak samo jak na serii :P
A
Anonymous

wycięcie dpf wiąże się z tym że trzeba robić program na nowo, więc koszty się ponawiają, dla tego wiele osób robi to kompleksowo
dpf tak samo jak i katalizator przytyka układ wydechowy, czyli zmniejsza moc i moment
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

nie trzeba robic nowego programu tylko trzeba zablokowac DPF w kompie :) wycicie DPF + blokada + soft u nas 1000zł :)
A
Anonymous

nie trzeba ale różnca w programie z dpf i bez na pewno jest
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

to jest minimalna korekta bo po wycieciu katalizatora czy dpfa turbo moze przeladowywac i tylko po to sie robi ta korekte :)a sam w samym sofcie po wycieciu Kata czy dpf i nowym DP mozna ugrac +5km bez jakiej kolwiek korekty beda duzo lepsze przeplywy glowicy
h
hoplito
Newbie
Newbie

@kerst: daj jakieś namiary na swój warsztat :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „6R”