Jestem właśnie na etapie, że jeszcze chwilka i będę wymieniać 1.6 tdi 90 koni. Mechanik powiedział mi tak, że 150 tys. w tej wersji i później 70-80 tys. No i w sumie jestem mile zaskoczona, że to nie zrujnuje mojego portfela
A co wchodzi w skład części do tego silnika?Mógłbyś podać razem z cenami?Trochę dużo to ASO sobie bierze za tą wymianę.
Ja z 4 lata temu wymieniałem w ASO Skody rozrząd do A3 1.6,to chyba sama wymiana coś około 350zł mnie kosztowała+ części.
[quote=""dcgumis""]Cześć
Ja wymieniałem rozrząd w Tamtym Tygodniu w ASO , wyniosło mnie to przeszło 1400zł , tylko ze rozrząd miałem swój , robocizna 809zł.
Wymieniłem przy przebiegu ~95000 Tys , bo pompa wody się rozciekła.
Dobra, zaryzykuję i dam tutaj...
Polo V 1.6 90km
Warto pamiętać, sprowadzony z Francji...
na drogach od 07.2010, ostatnia data w książce serwisowej 03.2016 przebieg 68 322.
Kraksa, samochód nie do jazdy.
Informacja na Francuskim dowodzie - sprzedany 10.2017, z przebiegiem z jakim go dostałem 98 tys bardzo prawdopodobne, że niewiele przed tą datą został skasowany.
Teraz o co chodzi... Oczywiście o rozrząd. Pytanie o waszą opinię - Czy da się sprawdzić czy pasek był wymieniany?
Czy powinienem wymienić i cieszyć się spokojem czy założyć że właściciel w ciągu 7 lat na pewno wymienił? (bo pewnie jesteście zgodni co do tego że po 7 latach powinno się wymienić, choć raczej ks. serwisowa o tym nie wspomina)
Serwis 03.2016 nie zmienili paska.
Dzięki za zainteresowanie
Mam pytanie do was . VW Polo 6R z 2010 roku silnik benzynowy 1,4 86KM przebieg 80 tys km na 100% pewny , bo auto od nowości w rodzinie. Rozrząd był wymieniony w 2015 roku przy przebiegu 40 tys km. Czytałem , że rozrząd wymienia się nie tylko ze względu na przebieg ale także na to ile lat funkcjonuje . Czy według was należy wymienić rozrząd jeśli przebieg na nim jest 40 tys km ale zrobiony w ciągu 9 lat ?
Ło cieniu, no to nie źle, 9 lat już minęło..
Tutaj też można znaleźć wpisy/wypowiedzi , że jeśli nie ma
kilometrów , to tak co 5 lat.
Kolega garażowy też mi to tłumaczył jak jeszcze miałem polo 6n,
że tak co 5 , i sugerował że pompę wody co druga wymiana..
Jest trochę rozbierania i myślę, że jednak pompę też można wymienić co 5.
Mimo to , otwórz jak najszybciej tą obudowę z pasków ( dwie blaszki na zatrzask )
Sprawdź czy nie są poszarpane, ale jeśli nawet by nie były , to bym już nie ryzykował.
Powiem jeszcze taki przykład co mi ten kolega opowiadał, jak taki uparty dziadek jeździł starą 6n,
i też nie chciał zmienić przy czasie, bo mało przejechał , no i po jakimś tam czasie ściągali go,
bo pasek poszedł i były dużo wyższe koszty naprawy.
__
Byłem też w kontakcie z takim z roboty, co miał również silnik CGGB , ale w Fabi II
to on też szedł na rekord czasowy , i po 11-tu latach od nowości powiedział,
że tym częścią nic nie było.. Może o rok, dwa mnie okłamał, nie wiem..
Ja po 5 latach stwierdziłem w sumie to samo, że żałuję wcześniejszej wymiany, ale max może na 6 bym przeciągnął.
Możesz zajrzeć w ten temat, tam dałem foty :
[url=http://[6R] 1,4 85 KM CGG Wymiana rozrządu][6R] 1,4 85 KM CGG Wymiana rozrządu [/url]