[6N2] Odma zamarza- zestaw naprawczy silnika 1.0

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
nick
Mały interesant
Mały interesant

[6N2] Odma zamarza- zestaw naprawczy silnika 1.0

Post autor: nick »

6N2 polo, 2001, 1.0, 50KM

Mam pytanie dotyczące odmy w silnikach 1.0 LITRA, mój konkretnie z 2001 roku (dużo się naczytałem i przez wyszukiwarkę), lecz o 1Litrowym silniku konkretu nie znalazłem. Chodzi mi o to czy:
1. Czy ASO w przeszłości stosowało akcję naprawczą, bądź na gwarancji przy okazji rozwiązywało problem zamarzającej odmy?, jeżeli tak to w jaki sposób to robiło? podgrzewany wąż odmy, bądź dodatkowe odpowietrzenie?
2. Czy na dzień dzisiejszy istnieją do zamówienia w ASO zestawy naprawcze rozwiązujące zamarzającą odmę?
3. Jeżeli takowych nie ma co wybrać samodzielnie działając? wąż/przewód, odmę podgrzać, czy może zainstalować dodatkowe odpowietrzenie?, dzięki za pomoc
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

bywało podgrzewanie odmy z tego co wiem

sposób to wymontowanie wszystkiego, porządne oczyszczenie z tego co tam zalega
no i auto powinno się dogrzewać, częsta jazda niedogrzanym powoduje zbieranie się wilgoci i jej zamarzanie

dla bezpieczeństwa, aby nie wydmuchało uszczelki w razie zamarznięcia, można zdjąć wąż z pokrywy zaworów ale trzeba zwrócić uwagę czy wtedy nie chlapie olejem

w 86c2f miałem z tym problem i zrobiłem "układ otwarty" z oil catch tank ale to grubsza robota
Awatar użytkownika
BraHOL 12
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: BraHOL 12 »

Witam mój temat ; viewtopic.php?f=176&t=45262 silniki 1.0 a 1.4 odma ta sama i nawet puszka filtra powietrza :)
1. Była akcja serwisowa ale montowali tylko grzałkę w wąż od odmy do filtra powietrza i guzik to daje
2.Nie ma żadnego zestawu naprawczego dzwoniłem kiedyś , pytałem znajomego w sklepie z częściami i lipa
3.Resztę masz w linku :)
Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
Awatar użytkownika
nick
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: nick »

No i jak działa Ci ta puszka z podgrzewaczem? Zastanawiam się nad tym, bądź też na puszkę z podgrzewaczem wodnym przez wpięcie się do przewodów chłodnicy.
Czy z tą odmą którą Ty masz nr 036103464AH będę miał dużo problemu z montażem? ale tak jak już pisałem czy problem po zamontowaniu jeszcze kiedyś wystąpił?
b
bamber
Newbie
Newbie

Post autor: bamber »

Odgrzeje kotleta z pytaniem. Dzisiaj przy wymianie oleju ściągnąłem dekiel z silnika i ukazał mi się widok dekla zaworów z odmą u góry której wężyk z tego co zauważyłem idzie do filtra. Nie wiem jaki silnik ma symbol. Czy mam być spokojny w zimę czy przerabiać coś z odmą?

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”