[6N2] 1.4 mpi Demontaż/wymiana chlodnicy

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

k
kantor
Newbie
Newbie

[6N2] 1.4 mpi Demontaż/wymiana chlodnicy

Post autor: kantor »

Panowie mam pytanie odnośnie chłodnicy. 3 dni temu kupiłem fajne polo w której było widać że pomalutku skrapla się plyn na rogu chłodnicy i robi się taki glut z glikolu czy czego tam. Z racji tego że to auto dla żony chce je od razu zrobić na tip top.
Może mi ktoś doradzić jak sprawnie ją wymienić? Przygladalem się trochę i widzę że chyba trzeba zdjąć cały zderzak. Może ktoś powiedzieć gdzie i na ilu srubach się trzyma? Mam nadzieję że chłodnica klimy nie będzie mi w tym wadzic i da się ją spokojnie odchylic na przewodach elastycznych.
Kupilem nissensa więc myślę że pojezdzi.
Pozdro i czekam na sensowne odpowiedzi bo chciałbym się za to w środę rano zabrac
Awatar użytkownika
rybatychy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rybatychy »

No to tak autko ma klime wiec tak odkręcamy śruby przy nadkolach przednich tylko te co sa wkręcone do zderzaka zdejmujemy migacze (śruby t25 przykręcane w lampy)pod migaczami mamy 2 śruby na klucz 7 odkręcamy je i zdejmujemy gril nie zapominając o 4 zaczepach do których dojdziemy patrząc od góry miedzy pas przedni a gril,po zdjeciu grila zobaczymy kilka śrub na zderzaku te jeszcze odkręcimy :) zdejmujemy wszystkie kratki na zderzaku (na szerokim jest 1 duża na środku i 2 po bokach tam gdzie halogeny,wąskiego nigdy nie rozbierałem ale pewnie śruby sa w tych samych miejscach ) pod środkowa kratka czają sie 2 śruby i po 1 po bokach potem zdejmujemy zderzak ukarze nam sie piękny wygląd przedniego pasa zdejmujemy wzmocnienie,odkręcamy chłodnicę klimatyzacji (4 śruby wkręcane w brzegi chłodnicy wody ) może ida sie ja na tyle odgiać zeby wyjąć chłodnicę wody ale pewnie bedzie problem z górna rurką ponieważ jest aluminiowa i przechodzi przez pas przedni wiec za dużego pola manewru nie mamy potem tylko odkręcamy chłodnicę zdejmujemy przewody i trzeba ją tylko wyjąć
mam nadzieje ze pomogłem chociaż troche
ps.odkręcanie zderzaków w vw prawie zawsze kończą sie albo wierceniem kilku śrub albo ich zrywaniem więc bez obaw z odkręcaniem jak by cos nie chciało sie odkręcić zostaje tylko WD-40 i nadzieja

Z góry przepraszam za błędy ponieważ piszę z tel i nie zawsze zobacze ze mnie poprawił na coś

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

rybatychy
czy mi się tylko wydaje czy opisałeś zdejmowanie zderzaka 6n, bo kolega ma 6n2, a tam robi się to inaczej...
Awatar użytkownika
rybatychy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rybatychy »

O kurde :( przepraszam nie zauważyłem no to niestety moje wypociny były na marne ale i tak zderzak trzeba zrzucić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
k
kantor
Newbie
Newbie

Post autor: kantor »

dałem rade:)
zdjąłem zderzak i wszystko poszło jak po maśle. prosta fajna robota:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”