[86c] silnik AAU przestał odpalać

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

7
777i
Newbie
Newbie

[86c] silnik AAU przestał odpalać

Post autor: 777i »

witajcie,
zrobiłem na silniku na lpg 20.000km od kupna, przy przebiegu 267k odpaliłem auto, przejechałem parę metrów - auto zdławiło się, zgasło i już nie odpaliło...
zaholowaliśmy auto do sprawdznego mechanika, który stwierdził że silnik stracił kompresję i dlatego przestał palić (silnik działał już tylko na dwójce przy holowaniu, na luzie gasł). stwierdził to na podstawie białego dymu lecącego z wtrysku przy próbie odpalenia, do tego mógł kluczem kręcić rozrząd bez większych problemów...

czy te objawy rzeczywiście wskazują na utratę kompresji? a może coś innego mogło się stać z silnikiem?
d
dany G40
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dany G40 »

Kręcić to palcem może w nosie sobie ,pomiar ciśnień niech zrobi ,obstawiam głowice do remontu gniazda zawory, zwłaszcza przy złych doborach mieszanki lubią się wypalić.Remont no cóż lepiej poszukać drugi silnik w twoim przypadku 1,3 aav wytrzymalszy sporo mocniejszy i co najważniejsze pasuje bez problemu.
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: iJopek »

Ja też wymieniam silnik na aav z mojego zatyranego aau które leży już na zlomie. Jeśli byś zakładał aav nie zapomnij założyć komputera od tego silnika.
7
777i
Newbie
Newbie

Post autor: 777i »

Silnik idzie do wymiany, oprócz głowicy do kapitalki wyszły porysowane tłoki i cylindry.
Prawdopodobnie założymy 1.3 z jakiegoś niemca z małym przebiegiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”