No zaczynam od ostatnio jednego z częściej kupowanych zestawów.
EL Comp 6
- to 2-drożny zestaw głośnikowy charakteryzujący się zrównoważonym, przyjemnym i „europejskim” profilem brzmieniowym.
Dzięki bardzo dobrej współpracy ze wzmacniaczami dysponującymi niewielką mocą wyjściową (w tym również z wiekszością radioodtwarzaczy), seria ELEMENT jest głównie dedykowana początkującym miłośnikom samochodowego hi-fi jako znakomite wejście w świat niedrogiego, ale prawdziwie markowego car audio.
Dane techniczne:
· średnica kosza woofera: 165mm
· średnica otworu montażowego: 142mm
· głębokość montażu woofera: 60mm (58mm po zdjęciu gumowej osłony magnesu)
· średnica cewki woofera: 25mm
· średnica kopułki tweetera: 25mm
· impedancja: 4 ohm
· moc RMS: 60W
· moc maksymalna: 120W
· pasmo przenoszenia: 60-22000Hz
· skuteczność: 90dB (1W/1m)
· częstotliwość podziału: 4500Hz (6/6dB/okt.)
· głębokość montażu 60mm
(ok. 58mm bez gumowej osłony magnesu)
Wyposażenie:
- głośniki wysokotonowe (tweetery) - 2 szt.
- głośniki średnio-niskotonowe (woofery) - 2 szt.
- zwrotnice - 2 szt.
- maskownice wooferów
- akcesoria do montażu tweeterów
Cena detaliczna 349zł
Zacznę od tego, że szukałem czegoś w miarę uniwersalnego, a ponieważ jestem posiadaczem auta z radiem/panelem w wersji high, byłem właściwie zmuszony zakupić także wzmacniacz. Co do pieca- szukałem czegoś nowego, nie chciałem używek, a więc wybór padł na tą samą firmę co głośniki. To mój pierwszy piec w życiu i nie mam do czego go porównać, więc zajmę się wyłącznie zestawem (napiszę tylko, ze jak dla mnie piec jak i jego moc wystarcza) A więc do rzeczy:
Słucham głównie rock/metal ale jak mnie najdzie ochota to i elektro, a czasem trochę muzy poważnej, popu. Dlatego też szukałem jakiegoś uniwersalnego brzmienia. Pod tym względem zestaw ten zdaje celująco i jest złotym środkiem.
Jeżeli ktoś słucha techno czy hip hopu niech sobie odpuści ''u-dimy''. Bas Was chyba tutaj nie zadowoli. Nie jest zły, trochę stonowany lecz jednak wyraźny. Moim zdaniem nie nada się na typowe ''bum bum bum".
Tu stop: drzwi mam jeszcze nie wygłuszone ze względu na pogodę- czekam na wiosnę- więc zestaw ten po wygłuszeniu jeszcze dostanie kicka, ale nie spodziewam się, ze fani mocnego basu rodem z techno imprez byliby zachwyceni.
Tony średnie- mocny punkt zestawu. Tutaj jest czysto i bez żadnych zastrzeżeń. Gra równo na całej ''linii'' i właściwie nie mam się do czego doczepić.
Tony wysokie- gwizdki nie męczą uszu, są w sam raz jak dla mnie. Oddają to co mają oddać w sposób dość łagodny.
Chcę tutaj podkreślić, że szukałem czegoś co niekoniecznie musi być słyszane na zewnątrz samochodu, a w środku będzie miło