[6N] Klimatyzacja - Przepala się bezpiecznik 30A

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

y
yarpen
Newbie
Newbie

[6N] Klimatyzacja - Przepala się bezpiecznik 30A

Post autor: yarpen »

Witam

od niedawna jestem posiadaczem 6N wyposażonej w klimatyzację. jeszcze jakiś czas temu klimatyzacja działał, później przestała, znalazłem przyczynę - przepalony bezpiecznik 30A (znajdujący się w takim "pudełeczku" obok akumulatora wraz z bezpiecznikiem 80A), wymieniłem ten bezpiecznik i klima przez kilka dni działała po czym znów bezpiecznik się przepalił, po kolejnej wymianie przepalił się od razu. Z tego co zauważyłem to podczas załączania klimy obroty trochę spadają jednak sprężarka się nie załącza. Co może być przyczyną przepalania się tego bezpiecznika?, od czego on jest? czy ktoś dysponuje schematem elektrycznym klimatyzacji w 6N (1.4 z 96r).

pozdrawiam
Awatar użytkownika
kazmirz_pawlak
KANDYDAT

Post autor: kazmirz_pawlak »

30A jest od wentylatora. Jest też tam drugi 10A od sterowania klima. Wyjmij ten drugi wsadź nowy 30A i sprawdź co się stanie. Możliwe że padł przekaźnik od wentylatora pod akumulatorem albo sam wentylator. Bezpiecznik od klimy w środku cały?

Wysłane z mojego D6603
y
yarpen
Newbie
Newbie

Post autor: yarpen »

witam

dzięki za pomoc, jednak w tej "puszcze" przy akumulatorze jest jedynie bezpiecznik 80A oraz 30A (powinien być 20A tak jest napisane na przykrywce) jest jeszcze jedno miejsce na bezpiecznik jednak jest puste. Reszta bezpieczników znajduje się za schowkiem pod kierownicą (są też tam jakieś bezpieczniki od klimatyzacji). ale wracając do tematu.

Wymieniłem ten przepalony bezpiecznik (w tej puszcze) na nowy (20A) i odłączyłem wentylator (przy okazji dlaczego do tego wentylatora są 3 przewody?) odpaliłem samochód i włączyłem klimatyzację - klimatyzacja się załączyła (sprzęgło zaskoczyło). Kiedy próbowałem "pokręcić" wentylatorem w jedną stronę "szedł" można powiedzieć bez większych problemów jednak w druga stronę już strasznie się zacinał - miał bardzo duże problemy - więc wszystko wskazuje na to że wentylator jest zatarty. Czy da się go jakoś zregenerować? jaki jest symbol/kod tego wentylatora? znalazłem coś takiego czy to będzie pasować ( nie jest drogi i na miejscu)
http://allegro.pl/polo-iv-9n-6q-ibiza-f ... 35372.html ?

pozdrawiam
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""yarpen""](przy okazji dlaczego do tego wentylatora są 3 przewody?)[/quote]
Ponieważ posiada dwa biegi pracy
[quote=""yarpen""]jaki jest symbol/kod tego wentylatora?[/quote]
masz go na wentylatorze gdzieś na pewno
po drugie aby odpowiedzieć na to pytanie trzeba wiedzieć jaki masz silnik (oznaczenie), ale spradzić to sobie możesz tu http://prntscr.com/7o8at3
[quote=""yarpen""]znalazłem coś takiego czy to będzie pasować ( nie jest drogi i na miejscu)
http://allegro.pl/polo-iv-9n-6q-ibiza-f ... 35372.html ?[/quote]
możliwe że tak bo inne są tylko 3 pierwsze znaki numeru części (odpowiadają za model samochodu) ale nie powiem Ci że "tak na pewno, bierz w ciemno", trzeba by porównać na żywo
widać ze łopata dostała czymś i okrąg jest pęknięty więc swoje przeżył
kup nowy
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”